Представа ДИС театра и Студентског позоришта у Приједору: Све наше Мргуде и Кочић у новом свјетлу

Г.С.
Представа ДИС театра и Студентског позоришта у Приједору: Све наше Мргуде и Кочић у новом свјетлу

ПРИЈЕДОР, БАЊАЛУКА - “Кочић међу нама увијек и заувијек”, назив је представе у копродукцији ДИС театра младих и Студентског позоришта из Бањалуке која је изведена у оквиру “Креативног викенда”, у Позоришту Приједор.

Ријеч је о новом читању Кочића, модерном приступу представи за коју је драматизацију урадила Неда Симић Жерајић, а режију Новица Богдановић.

Млади позоришни ствараоци показали су изванредну енергију, креативност и жељу да дочарају ликове најчувенијег Змијањца.

У средишту радње је Кочић који долази поново на Змијање,  на којем се послије више од стотину годину неке ствари нису промијениле, али су људи о којима је писао запамтили његове мудрости које их воде кроз живот.

- Играти великана Петра Кочића за мене је част, али и одговорност и изазов. Није проблем глумити књижевника, бунтовника, трибуна, све оно што је Петар Кочић био.. Најтежи задатак је изњедрити страст, мудрост и посебност овог писца. Дао сам све од себе да будем достојан тог лика и у сарадњи са колегама надам се да сам у томе и успио, рекао је млади глумац Никша Декић.

Мргуда, Марушка, Туба... и остале дјевојке с много љубави и ентузијазма увукле су се под кожу Кочићевих женских ликова.

- Кочићеве приповијетке су увијек инспиративне и Мргуда као једна од најупечатљивијих женских ликова. Изазов је био ухватити се у коштац са храбром крајишком женом која се изборила за љубав и која зна свој пут. Међутим, Мргуда је само једна од јунака вишевјековне борбе за слободу, правду и љубав, истакла је глумица ДИС театра Милица Аничић.

Сви чланови екипе истичу да су уживали у раду на овој представи и да се радују сваком новом извођењу.

- Била ми је велика част и задовољство имати улогу једне од жена из Кочићевих дјела. Јако ми се свидио модеран приступ цијелој представи и надам се да ћемо радити још сличних пројеката у будућности, навела је глумица Студентског позоришта Уна Радуловић.

Неда Симић Жерајић истакла је да би се представа “Кочић међу нама увјек и заувијек” могла сврстати у такозваи школски тетатар и да су овакви позоришни комади значајни за ђаке и лакше разумијевање Кочића и његових дјела.

- Волим позориште и веселим се свакој новој представи и улози. Срећан сам што смо урадили представу о Кочићу на један другачији начин. Лијепо је кад глумац градећи ликове истовремено учи и игра се, казао је  глумац Студентског позоришта, Младен Ерак.

Ерак у представи игра двије улоге Благог и Лују.

- Диван је осјећај играти Марушку, пркосну дјевојку са ставом која је храбро одлучила да се не уда за човјека који је много старији од ње и којег су покушали да јој наметну. Храброст је особина која је имала велику тежину и  вриједност у Кочићеве вријеме, као што има и данас. Захвална сам цијелој екипи на предивној сарадњи и дружењу. Мислим да смо сви заједно урадили јако лијеп и значајан пројекат, ријечи су глумице ДИС театра Зоране Вуковић.

Битан елеменат у овој представи су музика са Змијања и божанствени гласови чланова Етно групе Основне школе “Свети Сава”, на челу са наставницом Јеленом Станишић  који су у представи показали не само изванредне пјевачке могућности, него и спремност да буду дио позоришне чаролије.

- Велика част и обавеза за мене као музичког педагога и за моје ученике је што смо дио овог прелијепог пројекта посвећеног Кочићу. Заиста драгоцјено искуство и одлична сарадња са професорком Недом Симић Жерајић, редитељем Новицом Богдановићем и свим глумцима. Кочић, наш мислилац, народни трибун и симбол свега доброга заслужује да га сваки дан помињемо. На овај начин покушавамо да га што више приближимо младим људима, навела је Јелена Станишић.    

И остали чланови Етно групе су пуни утисака.

- Ово је сасвим ново искуство за мене. Било је јако корисно и забавно на пробама у Дому омладине и јако сам задовољна како смо на крају одиграли представу сви заједно. Надам се да ћемо имати још прилика да радимо са ДИС и Студентским позориштем, рекла је Јована Јовић из Етно групе.

Било је мало и треме, као и увијек пред наступ, додаје Жељана Живковић, али највише радости и смијеха.

- Предивно искуство, али и дружење и наступ за памћење у храму културе, приједорском Позоришту. Утисци се још слијежу, али већ маштамо да се поново окупимо у позоришту, да пјевамо и играмо, испричала је Живковићева.

Похвале младим ствараоцима стижу и од организатора “Креативног викенда”.

- Право је уживање гледати овако талентоване младе глумце и пјеваче и ова представа о Кочићу је освјежење не само нашег програма, већ генерално. Наставићемо сарадњу и у наредном периоду, јер чланови Студентског и ДИС позоришта то заслужују, истакла је Лара Симовић из Асоције за развој и сарадњу.

Према ријечима редитеља Новице Богдановића, представа “Кочић међу нама увијек и заувијек” биће изведена у Дому омладине у Бањалуци крајем октобра, а позиви за гостовање ове представе већ стижу и из других општина и градова Републике Српске. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана