Представа Чаробњак на трону

Александра Глишић
Представа Чаробњак на трону

Бањалука - Представа "Чаробњак" Федора Шилија у режији Бориса Лијешевића проглашена је за најбољу на 17. Театар фесту "Петар Кочић" који је завршен синоћ у Бањалуци.

Жири је одлуку донио уз образложење да "овај комад Народног позоришта Сомбор одликује изузетан склад колективне игре, врхунско глумачко умијеће, јасна и перфектна редитељска поетика која је у апсолутном складу са сценографским и костимографским рјешењима".

За сва признања жири у саставу Селимир Радуловић, Лука Кецман и Немања Ранковић донио је једногласне одлуке. Награду "Кочићева књига" за најбољи драмски текст додијелили су писцу Душану Ковачевићу за "Рођендан господина Нушића" у режији Небојше Брадића и извођењу београдског Звездара театра.

- Душан Ковачевић је највјеродостојнији настављач Нушићеве драматургије. Посебним драмским снимком његовог 60. рођендана овјековјечио је писца који представља европски кључ српске драмске књижевности - саопштио је жири фестивала на коме је обиљежено 150 година од рођења највећег српског комедиографа Бранислава Нушића.

Најбољи редитељ фестивала је Борис Лијешевић, јер "створивши празан простор на сцени, оголивши га до краја, отвара сцену за глумачку игру из сна и јаве, коју је водио прецизним потезима, и тако оживио чаробни свијет Томаса Мана". Саша Торлаковић за улогу Томаса Мана у "Чаробњаку" и Драган Петровић за тумачење лика Спасоја у "Рођендану господина Нушића" равноправно дијеле награду за најбољу мушку улогу.

- Својом игром оправдали су одавно изречену синтагму о Његовом величанству Глумцу, који је то зато што својом глумом узвисује овај позив до божанских висина, пред којом човјек мора да остане нијем - образложио је жири ово признање.

Комплетном ансамблу представе "Трпеле" Милене Деполо и Бобана Скерлића у продукцији Београдског драмског позоришта припала је награда за најбољу женску улогу. У представи коју је Скерлић и режирао играју Паулина Манов, Даница Ристовски, Јадранка Селец, Милена Павловић-Чучиловић, Наташа Марковић, Слађана Влајовић и Милица Зарић и све играју Жену.

- Изузетним глумачким средствима, контролисаном експресијом у игри, прије свега, њих седам је дочарало лик комплексне жене која је спремна на рушење свега постојећег, до сопствене трагедије, само да би се сачувало традиционално, однос према породици, схватању брака и улоге жене у њему - оцијенио је жири.

Занимљиво је да су чланови жирија одлучили да не додијеле награде за сценографију, костимографију или музику. На фестивалу који је почео 8. јуна одиграно је шест представа у такмичарском програму, по избору селектора Жељка Стјепановића.

Муке жирија

- Посебно смо задовољни  што смо имали великих мука да, између одличних представа, расправљамо о појединостима и специфичностима које су их издвојиле за награде. Чиста срца и сасвим сигурни констатујемо да овогодишњи репертоар фестивала није заостајао за претходним, посебно када се узме у обзир понуђена продукција. То је, у свијету који нас наводи да повјерујемо да је свако од нас крив пред свима, због свих и због свега, прилично утјешно - навео је жири.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана