Представа “Бањалука” сутра премијерно у Градском позоришту “Јазавац”: Универзални проблеми у посебном граду

Илијана Божић
Представа “Бањалука” сутра премијерно у Градском позоришту “Јазавац”: Универзални проблеми у посебном граду

БАЊАЛУКА - Представа “Бањалука”, у режији Николе Бундала, која говори о општим, универзалним проблемима кроз причу о Бањалучанима и њиховом граду, премијерно ће бити изведена сутра са почетком у 20 часова у Градском позоришту “Јазавац”.

Комад је настао по текстовима Николе Пејаковића, Виде Давидовић, Жељка Стјепановића, Лане Басташић, Радмиле Смиљанић, Тање Шљивар и Армине Галијаш.

Редитељ Никола Бундало је истакао да ће у “Јазавцу” бити испричано шест прича насталих из пера седам аутора.

- Ово није представа која је искључиво бањалучка. Она третира универзалне и опште проблеме, који су присутни свуда у свијету - објаснио је Бундало.

Додао је да ће комадом проговорити о тим општим проблемима кроз “бањалучке” ликове, с циљем да видимо како их град третира, да ли је глув и слијеп или жели да их ријеши.

- Ове проблеме третирамо кроз призму наше посебне, херметично котлином затворене, Бањалуке, града који представља универзум за себе. То је посебан балон у којем функционише аутентичан систем који насељавају људи чији животи су непресушан извор инспирације. Град не чини географска локација, већ људи и они ће имати прилику да кажу публици нешто о себи - рекао је Бундало.

Нагласио је да су се трудили да буду искрени према граду, да се хвале стварима којима треба сви да се хвалимо, али исто тако и да истакну аномалије којих и те како има.

- Наша једина мисија је љубав, љубав према нашем граду за који се надамо да нас неће изневјерити и којег ћемо моћи у будућности још више да волимо. Публику очекује један ролеркостер, приказ разних проблема испричаних кроз различите стилове и жанрове - навео је Бундало.

Како је казао ова представа је поглед на Бањалуку кроз различите позоришне и сценске језике.

- Циљ нам је да на сваком извођењу, гдје год би се представа одиграла, свако у публици бар мало буде Бањалучанин - испричао је Бундало.

Драматург представе Вида Давидовић нагласила је да је било важно приказати “Бањалуку” из више идеолошких, емотивних и мисаоних перспектива.

- И то не само зато што смо осјећали да тако треба, него зато што је Бањалука то и заслужила. Иако је она као град можда и мјесто највећих контрадикција за које знам, од сјаја до очаја, од сиромаштва до изобиља, од једне до друге историјске станице, ипак је у мојој глави обједињена у једну компактну цјелину са свим куршлусом сензација и различитих атмосфера које пружа - објаснила је Давидовићева.

Истакла је да у свом искуству може да повеже асфалт Борика и ћудљиву притворност Мејдана у једно.

- Драмски текстови који су обједињени врло су различити, али заједно дају механизам који функционише, ношен Врбасом, најбржом и најлуђом ријеком у свемиру. Ово је представа о граду и о интимним причама људи у њему. Неке имају везе са Бањалуком као таквом, неке са љубавним и комшијским односима, кризним ситуацијама, друштвима, растанцима, миграцијама и још са којечим - додала је Давидовићева.

Ово је прва премијера Градског позоришта “Јазавац” у сезони 2021/2022. Репризна извођења представе су у октобру, 19. и 30.10. од 20 часова.

У представи играју Наташа Иванчевић, Драгана Марић, Белинда Стијак, Наташа Перић, Данило Керкез, Бојан Колопић и Александар Руњић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана