Представа 8. дан отворила Фестивал позоришног стваралаштва

Срна
Представа 8. дан отворила Фестивал позоришног стваралаштва

Нови Град - Извођењем представе "8. дан" Театра "Дис" из Бањалуке, почео је пети Фестивал позоришног стваралаштва у Новом Граду.

Режисер представе Новица Богдановић рекао је новинарима да је ријеч о савременој причи о умјетнику који живи "пуним плућима", једним боемским животом, све док се у његов стан и живот не усели посебна женска особа.


"Прича је смјештена у наше крајеве и говори о нашим људима. Представа је постављена још 2005. године, али сваки пут кад одлучимо да је жпошаљемо у пензијуж, појави се нека мала средина у којој није изведена", навео је Богдановић.

Он је истакао да "Дис" Театар учествује на Фестивалу позоришног стваралаштва од самог почетка, представљајући увијек оно најбоље што има.

Замјеник начелника општине Бојан Лукач сматра да је Фестивал постао значајна манифестација у Новом Граду.

"Сваке године манифестацију посјети више од хиљаду људи", рекао је Лукач.

Извршни директор Театра "Сцена" Срећко Марчета каже да ће ове године бити изведено седам представа, шест у такмичарском и једна у ревијалном дијелу.

"Представе ће оцјењивати жири чији је предсједник глумац и режисер Жељко Касап, а осим тога, имаћемо и оцјену публике. Радимо по принципу да чланови у публици који оцјењују представе не знају једни за друге, како би имали што објективнију оцјену", истакао је Марчета.

Он је нагласио да ће на крају Фестивала, 1. септембра, у ревијалном дијелу бити изведена монодрама "Големо је срце моје", иначе његово ауторско дјело које је награђено за оригинални ауторски текст и представу.

У суботу, 26. августа, на програму је комедија Драмске сцене СПКД "Просвјета" Прњавор "Аудиција".

У недјељу, 27. августа, Аматерско позориште "Јован Стерија Поповић" из Котор Вароша извешће представу за дјецу "Успавана љепотица", а у понедјељак, 28. августа, позориште "МТМ 1974" из Мостара представу "Пресуда - тиха ликвидација".

У четвртак, 31. августа, Драмски студио "Маске" из Костајнице извешће сатиричну драму "Драга Јелена Сергејевна", а истог дана позориште "Даске" из Лакташа драму "Два пута два је пет".

Манифестацију, коју је синоћ отворио министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, организује Театар "Сцена" уз подршку општине Нови Град и Културно-образовног центра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана