Позорница прича о Дучићу

Александра Маџар
Позорница прича о Дучићу

Београд - Премијера позоришног комада "Последња песма" о великом српском пјеснику и дипломати Јовану Дучићу, по тексту Аните Панић и у режији Марка Мисираче, биће одржана сутра у београдском Позоришту "Модерна гаража".

Улога великана српске поезије повјерена је глумцу Народног позоришта из Београда Небојши Кундачини, а Дучићеву велику љубав, Јованку Јовановић-Тодоровић, игра глумица Народног позоришта Републике Српске Маја Колунџија-Зорое.

Глумац Милан Никитовић, један од популарних филмских ликова у филму и серији "Монтевидео, Бог те видео", такође се појављује у представи.

Продуценти овог позоришног комада су  "Балкан филм",  "Дрина филм" и Удружење драмских умјетника Српске.

- Радња драме смјештена је између 1941. и 1943. године, пред крај пјесниковог живота. Дучић је (на прагу седамдесетих) послат у Америку у специјалну мисију од стране распаднуте отаџбине, Краљевине Југославије. Мјесто дешавања представе је салон у вили рођака Михаила Дучића, на обали Мичигенског језера, у граду Гери у држави Индијани - испричали су продуценти.

Представа се премијерно одржава у години када се обиљежава 70 година од смрти Јована Дучића, који је умро 1943. године у САД. Премијера овог комада биће одржана у новембру у родном граду пјесника, Требињу, а послије тога планирана су извођења широм Републике Српске и Србије, али и у дијаспори.

Представу су финансијски подржали Представништво Републике Српске у Србији и Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Дипломата

Јован Дучић је био српски пјесник и један од најзначајнијих симболиста. Рођен је у Требињу 17. фебруара 1871. године. Дучић је одрастао у Требињу и Мостару, гдје је похађао основну школу и нижу гимназију. Послије школовања у Сомбору вратио се у Мостар, гдје је 1896. заједно са Алексом Шантићем и Светозаром Ћоровићем основао књижевни часопис "Зора". Дипломатску каријеру започео је 1907, а остатак живота провео је у Цариграду, Софији, Риму, Атини, Мадриду, Каиру, Букурешту.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана