Позориште у суровој тржишној утакмици

Александра Маџар
Позориште у суровој тржишној утакмици

Београд - Осећам да је позориште престало да буде једина институција у којој се једна група људи обраћала другој да им саопшти истине о њиховим животима. Данас то више није могуће.

Рекао је ово за "Глас Српске" професор Владимир Стаменковић, позоришни критичар, који би могао да конкурише за "Гинисову књигу рекорда", јер критике пише у континуитету од 1956. године.

 - Имам утисак да позориште више не занима друштво. Оно је препуштено једној суровој тржишној утакмици, у којој не може да опстане - сматра Стаменковић.

Истакао је да је некада позориште било потребно друштву да се покаже колики је степен цивилизације једна нација достигла.

- Не желим да глорификујем она времена у којима је позориште значило много више него данас, али сигурно је да је тада театар проширивао границе слободе које су биле угрожене у држави каква је била Југославија - казао је Стаменковић.

Већ 54 године пише о позоришту, 48 година за часопис "НИН", а 40 биљежи своја запажања о "Битефу".

- Било је криза и хтео сам да одустанем, али истрајност у мени била је јача - рекао је Стаменковић.

Објаснио је да је свака критичарска ријеч била изговорена у име проширења кругова слободе које је позориште "Битеф" доносило из Европе у Југославију.

- Мислим да сам био веома наклоњен "Битефу", чак и кад сам писао негативно о представама - додао је Стаменковић.

Његова књига "Дијалог с традицијом, Битеф 1967. до 2006" чекала је шест година на објављивање, а капитално дјело штампао је "Службени гласник" из Београда.

Књига представља театролошку студију посвећену "Битефу".

- Чекао сам шест година да књига угледа светлост дана, мада не знам зашто. У тој књизи читалац може да сазна о историји једног фестивала и да пред собом има живо сведочење о представама које су на њему изведене - казао је Стаменковић.

Рекао је да је књига "Дијалог с традицијом, Битеф 1967. до 2006" историја промјене која се догодила у позоришту у другој половини двадесетог вијека.

- То је период када је модерна изгубила онај значај који је имала пре тога и када се позориште суочило са другим врстама сценског израза - објаснио је Стаменковић.

Боља времена

- Саветујем младим и потенцијалним критичарима да пишу оно што мисле. Под свим околностима. Увек је то могуће. A када је реч о позоришту, оно је вечна институција. Надам се да ће наступити боља времена за позориште када наступе и за наше друштво - рекао је Владимир Стаменковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана