Позориште лутака Ниш добило "Златну аниму" на ''Лут фесту''

Срна
Позориште лутака Ниш добило "Златну аниму" на ''Лут фесту''

ИСТОЧНО САРАЈЕВО- Гран при скулптуру "Златна анима" за најбољу представу на 21. Међународном фестивалу професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест" Источно Сарајево стручни жири додијелио је Позоришту лутака Ниш за представу "Вук који је испао из књиге", у режији Драгослава Тодоровића.

Жири је ову одлуку донио једногласно, уз образложење да су сви елементи луткарства подједнако добро заступљени у овој представи.

"Редитељ Драгослав Тодоровић успјешно је повезао мотиве из разних бајки, правећи од њих нову квалитативну цјелину. Глумачки пар који је играо Вука и Мачка, заједно са остатком ансамбла, показао је висок ниво колективне игре и анимације и допринио комплетном доживљају представе, коју је публика одгледала у једном даху", став је жирија.

Награда за најбољу режију додијељена је Тодоровићу за режију представе "Вук који је испао из књиге".

Жири је одлучио да Награда "Магија луткарства" - Радослав Лазић буде додијељена представи "Пиринска фолклорна магија", Градског позоришта Благоевград из Бугарске, у режији Боње Лунгова и Константина Каракостова.

Чланови стручног жирија сматрају да је ова представа "имала мали хендикеп" јер је приказана путем видео пројекције због епидемије вируса корона, али да је луткарство "успјепшно функционисали и као пројекција представе" с обзиром да је блиско анимираном филму.

Награда "Поетика луткарског израза" - Војислав Војо Вујановић отишла је у руке Позоришту лутака Мостар за представу "О њежности", у режији Инес Пашић.

"Све у овој представи је подређено поетском изразу који само луткарство може донијети. Глумци користећи своје тијело доводе представу до неслућених поетских дубина", наводи се образложењу одлуке.

Жири је награду за оригиналну идеју "Луткобаз" - Марко Ковачевић додијелио Боњи Лунгову и Константину Каракостову за представу "Пиринска фолклорна магија", Градског позоришта Благоевград, док је Награда за сценографију припала Шнајдер Јанку за представу "Црвенкапица и вук", Дечјег позоришта Суботица.

Георгије Красимиров-Герасим добитник је Награде за оригиналну музику у представи "Пиринска фолклорна магија", бугарског позоришта, док је Награда за колективну анимацију лутака и глумачку игру додијељена ансамблу представе "О њежности", Позоришта лутака Мостар.

Награде за анимацију припале су Даворину Динићу за улогу "Мачка" у представи "Вук који је испао из књиге", Позоришта лутака Ниш, и његовом колеги Младену Милојковићу за улогу "Вука" у истоименој представи, као и Игору Видачковићу за улогу у представи "О њежности", Позоришта лутака Мостар.

Награда за анимације публике припала је Дечјем позоришту Суботица за представу "Црвенкапица и вук", у режији Нађ Викторије Еве, која је синоћ одиграна као посљедња представа у такмичарском дијелу програма Фестивала.

Жири је радио у саставу - Игор Бојовић /Србија/, који је био и предсједник, те чланови Младен Јанковић и Огњен Беговић /Република Српска/БиХ/.

Награде су добитницима уручили предсједник стручног жирија Игор Бојовић и директор Фестивала Витомир Митрић.

Савјет Фестивала додијелио је специјално признање за извођење традиционалне луткарске представе "Куку Тодоре", Дечјем позоришту Суботица, која је данас одиграна у ревијалном програму Фестивала.

Ова представа у форми уличног театра данас поподне биће одиграна и у Зворнику од 16.00 часова.

Двадестпрви "Лут фест", одржан је од 28. септембра до 2. октобра у Културном центру Источно Ново Сарајево под покровитељством предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић.

Ова традиционална међународна луткарска манифестација одржана је уз суфинансирање Министарства просвјете и културе у Влади Републике Српске, града Источно Сарајево, општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево, а спонзори су били Туристичка организација "Јахорина", "Олимпијски центар Јахорина" и град Зворник.

Медијски покровитељи фестивала су РТРС и Новинска агенција Републике Српске СРНА, а медијски пријатељи су Новинска агенција "Фена", Елта ТВ, БНТВ, БХРТ, ОСМ ТВ, ИС Радио, те портали "Катера инфо" и "Принцип њуз", док је за маркетинг фестивала била задужена фирма "Турунташ" из Источног Сарајева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана