Повратак публике у театре

Александра Маџар и дописници
Повратак публике у театре

Бањалука - Позоришта у мањим градовима широм Републике Српске не губе вријеме већ културни живот у својим срединама подижу на виши ниво, радећи представе у сопственој продукцији.

 - Поносан сам што смо за четири године постојања успјели да урадимо 17 представа, са којима смо учествовали на многим фестивалима и добијали признања за наше глумачке креације - рекао је извршни директор театра "Сцена" Нови Град Срећко Марчета.

За све оне који су препознали труд и залагање да дух позоришта заживи и у њиховом граду представе одржавају у локалном биоскопу.

- Представе су нам јако посјећене, имамо своју вјерну публику. Углавном играмо комедије. Недавно смо реновирали салу у некадашњем Дому културе, гдје смо направили малу сцену са 60 мјеста, па представе изводимо и у том новом простору - казао је Марчета.

Да су позоришта у малим срединама једнако важна као и театри у великим градовима, јер развијају позоришни бонтон и буде интересовање за умјетност, потврдила је умјетнички руководилац Градског позоришта Мркоњић Град Дубравка Николић.

- Драго ми је да смо успјели да образујемо публику која више није вашарски оријентисана. Организација фестивала "Дани позоришта у Мркоњић Граду" највише нам помаже да публику информишемо. Зими имамо проблем са гријањем, тако да већину премијера одржавамо у прољеће - истакла је Николићева.

Глумци Иван Петровић, Ненад Благојевић и Данка Жугић велику љубав према позоришним даскама претворили су у Театар "Убунту" у Бијељини.

- На сцену смо поставили представе "Нек’ му је лака црна земља", "Жена мог најбољег друга", "Вирус", "Коштана", "Цајкач", "Кафина цура фина", "Мачак у чизмама", "Траг људских зуба", те представу "Куме, изгоре ти…" - подсјетила је Жугићева.

Требиње и Фоча

Глумац и редитељ из требињских "Малих ствари" Жељко Милошевић указује на недостатак новца за позоришну продукцију у малим мјестима.

Иако у Фочи постоји позоришна сала, она је углавном празна, јер годишње буде изведена једна представа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана