Поучна прича храброг кројача

Александра Маџар
Поучна прича храброг кројача

Бањалука - У колони двоје по двоје, држећи се за руке и "озбиљно" причајући на само њима разумљивом језику, малишани бањалучких основних школа са нестрпљењем су чекали да уђу у Дјечије позориште Републике Српске, гдје се одржава Међународни фестивал позоришта за дјецу.

Љубазно особље, као и њихове учитељице, трудили су се да на тренутак умире еуфорију која је владала у ишчекивању представе "Храбри кројач" и да најмлађе посјетиоце смјесте у удобне позоришне столице.

Комад, који је изведен претпосљедњи фестивалски дан, јуче у 11 часова, долази из креативне радионице Народног позоришта "Тоша Јовановић" из Зрењанина у режији Габора Шрама.

Живот младог кројача Јакова, који има жељу да постане витез, јер су му битке са иглом и маказама досадиле, заинтересовала је мале заљубљенике у позориште.

Са радозналошћу су посматрали како се у Јакову будила жеља да води борбу са правим аждајама и џиновима. Са узвицима су поздравили његов први "јуначки подухват", када је једним ударцем убио седам мува.

Прича, која је дјеци у сали указала на то колико су памет, храброст и виспреност важни у многим ситуацијама, показала је да се у животу и мали и велики људи често налазе на прекретницама са којима треба да науче да се носе.

Јаков је оставио кројачку радионицу и отиснуо се у живот пун авантура. Стигао је у краљевску палату, гдје га је очарала љепота младе принцезе. Строги отац, краљ, поставио је Јакову три тешка задатка: да савлада дивове, дивљег вепра и аждају, које је млади кројач са лакоћом побиједио. Крај комада послао је поруку да је ипак, поред свега, љубав најважнија, па су се Јаков и његова принцеза вјенчали.

У позоришној сали, у једном од редова, поред малишана сједио је и редитељ из Софије Тодор Валов, који је први пут у Бањалуци и на фестивалу.

- Много сам задовољан организацијом фестивала. Атмосфера ми се много допада. Лијепо је видјети да је много пажње посвећено и пратећем програму - рекао је он.

Истакао је да је јако важно за дјецу да граде однос према позоришту.

- Фестивали су веома битни, њихово постојање је неопходно и они који су надлежни за то треба да их подржавају - казао је Валов.

Осврнуо се и на представу Дјечијег позоришта "Гуливер у земљи Лилипутанаца", која је изведена у уторак увече у част гостију.

- Тешко је изводити такве комаде. Свака част ансамблу и остатку стваралачког тима што су изабрали баш ово дјело. Било је ту много посла. Сценографија је добра, свиђају ми се редитељски потези, а посебно адаптација - нагласио је редитељ.

Свечано затварање

Додјелу награда и свечано затварање обиљежиће "Бранкова гусаријада" Позориштанца "Пуж" из Београда, која ће бити изведена вечерас у 18.30 часова у Дјечијем позоришту Републике Српске. Аутор текста за овај комад је Бранко Миличевић Коцкица. Све присутне очекује музички контакт шоу са публиком.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана