Поезија театра очарала најмлађе

Александра Маџар
Поезија театра очарала најмлађе

Бањалука - Фестивалска атмосфера и дух других, гостујућих земаља те, наравно, незаобилазна магија театра могли су се осјетити у ваздуху и другог дана ове манифестације у Дјечијем позоришту Републике Српске.

Међународни фестивал позоришта за дјецу четрнаести пут је у Бањалуку донио врхунски умјетнички квалитет на радост многобројних малишана који његују културу одласка у театар.

У недјељу су одигране три представе, а прва на репертоару је допутовала из далеке Аргентине. Ријеч је о комаду "Циркус Мандрагора" по тексту и у режији Хуана Круза Бракамонте.

Комична прича о два кловна у којој је љубавни дијалог разумљив и без ријечи изведена је на сцени. Уз циркуске вратоломије и живу музику представа добија облик једне драматичне просидбе гдје циркус постаје поезија.

Жонглирање, различите акробације са марамама и трапезом, хармоника, клавир и необични инструменти учинили су ову представу подједнако забавном за дјецу, младе и одрасле.

На сцени "Петар Кочић" Народног позоришта Републике Српске изведена је у два термина представа "Змај и принцезе" Луткарског казалишта из Мостара.

Публика је имала прилику да се упозна са необичном причом о једној принцези и једном змају.

-  И баш као у бајкама, ова позоришна бајка осмишљена је за три дана. Али некако није нам се свидјела принцеза Сунчица, па смо је замијенили принцезом Веселком, а затим у истој бајци је замијенимо другом и још једном и још једном… Након мјесец посла, потпуно смо се збунили. Нисмо знали која је принцеза боља од осталих - поручио је малишанима ауторски тим из овог театра.

Други фестивалски дан, недјеља, завршен је комадом Мини театра из Љубљане "Јурчек и три разбојника"

"Јурчек и три разбојника", представа са марионетама у четири чина, написана је током Другог свјетског рата како би се прославио процват луткарског позоришта. Партизанско луткарско позориште није било усамљен случај позоришне пропаганде у Европи. Оно само објелодањује партизанску умјетност која данас није добро позната широј јавности.

Умјетничка прича, испричана кроз комад "Лабудово језеро" изведена је у понедјељак у режији Тодора Валова и извођењу ансамбла Позоришта за децу Крагујевац.

Малишанима је била јако занимљива прича у којој принц Зигфрид шетајући крај језера види јато лабудова, које жели да улови, али принцеза Одета, коју је зли чаробњак Ротбард претворио у лабудицу, опчини принца својим плесом и љепотом и, наравно, догоди се љубав.

Фестивал траје до сриједе, 7. октобра, када ће стручни међународни жири донијети одлуку о најбољима ове године.

"Карађоз на фестивалу"

Најмлађи посјетиоци били су у прилици да погледају и комад "Карађоз на фестивалу" Традиционалног турског театра сјенки из Истанбула.

- Карађоз и његов стари добри пријатељ разговарали су једног дана кад је изненада Карађоз чуо удаљену музику и запитао се одакле долази. Када је упитао пријатеља за то, сазнао је да је на градском тргу постављен џиновски шатор. Карађоз озарен и узбуђен одлази на фестивал - дио је из представе коју су дјеца са одушевљењем пратила.

Репертоар

Малишани ће данас моћи погледати комаде "Љепотица и звијер" позоришта из Мостара, "Дон Хуана" из Словачке, "Девет овчица" из Осијека и "Балтик, пас на санти леда" из Пољске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана