Поетска драма о смрти 12 беба

Александра Маџар
Поетска драма о смрти 12 беба

Бањалука - Бањалучко студентско позориште почело је са радом на новој представи "Дванаест звјездица", која ће премијерно бити изведена 12. децембара од 21 час и 12 минута у изложбеном простору Дома омладине.

Најавио је ово за "Глас Српске" редитељ Александар Пејаковић, који ће режирати причу инспирисану истинитим догађајем из 1992. године, када су у Клиничком центру у Бањалуци због недостатка кисеоника умирале бебе, али и бубрежни болесници.

- У питању је камерна представа за 50 гледалаца по извођењу. Овај комад настаје већ дуже вријеме, јер за основу нема драмски текст, већ архивску документацију везану за трагичне догађаје из 1992. године - објаснио је Пејаковић.

Иако се у настанку овог комада користи документарна грађа, представа, како каже Пејаковић, неће бити документаристичка, већ у првом реду поетска ратна драма са акцентом на бањалучку трагедију.

- Представа у сваком случају неће бити једностран поглед на смрт дванаест беба, тако да се може очекивати искрена, топла и потресна поетска фикција виђена из угла ауторске екипе Бањалучког студентског позоришта - истакао је Пејаковић.

Он сматра да је "велика трагедија" што се заборављају сви  болни догађаји и што се они често искоришћавају само у сврху одређених промоција.

- Зато је умјетност та која може да упути ударац забораву. Планирамо да представу играмо у свим бањалучким  мјесним заједницама како бисмо и тамо оживјели сјећање на трагедију из 1992. године - каже Пејаковић.

Екипа

- Глумачку екипу представе чине бањалучки студенти и средњошколци: Бојана Томашевић, Горица Рајић, Нађа Костић, Драго Батар, Александар Шево и Зоран Јелић. Драматург је Зоран Јелић, организатор Бојана Томашевић. За графички дизајн задужена је Даниела Ђукић, док су стручни консултанти Горан Јокић, Љиља Шиниковић и Зоран Бјелошевић - казао је Александар Пејаковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана