Подвала и Судница на трону

Александра Глишић
Подвала и Судница на трону

Источно Сарајево - Представа "Подвала" Народног позоришта Републике Српске из Бањалуке и монодрама "Судница" - ауторски пројекат Александра Ристановића, побједници су овогодишњег 22. међународног фестивала малих сцена и монодраме у Источном Сарајеву.

Фестивал је свечано затворен у суботу увече, за најбољег глумца проглашен је Љубиша Савановић за улогу Неше у "Подвали", док су Наташа Иванчевић и Слађана Зрнић подијелиле награду за најбољу глумицу за улоге Лане и Каје у "Малом благу" Градског позоришта "Јазавац" из Бањалуке.

Бројна публика испратила је фестивал који је трајао пет дана у сали Културног центра Источно Ново Сарајево. У званичном дијелу програма, приказано је пет представа и четири монодраме.

Фестивал је понудио и пратеће садржаје - промоције књига и представе које су изведене и на Палама.

- Наташа и ја смо баш срећне због награде коју дијелимо јер волимо ову представу. Ово је шеста награда за "Мало благо". Ова представа је заиста прихваћена и од стране бранше и од публике и 2018. ће сигурно бити узбудљива - рекла је глумица Слађана Зрнић која тумачи лик Лане у комаду Елен Марфи са редитељкиним потписом Слађане Килибарде.

Ни глумац Љубиша Савановић није крио радост због личне награде, али и признања за колеге.

- Награда за моју улогу је плод сарадње са колегама из ансамбла и редитељком Ђурђом Тешић. За мене је то веома битна улога која ми је дошла у правом тренутку, улога у којој имам велики простор за игру и надигравање са колегама. Посебно ме радује што су колегинице Наташа Иванчевић и Слађана Зрнић награђене као најбоље глумице, као и млади колега Александар Ристановић - каже Савановић који је награђен за улогу у представи рађеној по тексту Милована Глишића. 

Директор Народног позоришта Републике Српске Ненад Новаковић поносан је на нове успјехе ове театарске куће.

  • Међународни фестивал малих сцена и монодраме у Источном Сарајеву је нама изузетно драг фестивал. Награде логично дођу као слијед професионалног рада у озбиљном позоришту. Када се споје добар редитељ, одлични глумци и текст који је класик српске књижевности признања не могу да изостану . истиче Новаковић.

Једногласна одлука

Одлуку о проглашењу најбољих позоришних и глумачких остварења, жири у саставу Предраг Бјелошевић, Миљан Вуковић и Витомир Митрић, донио је једногласно.

Жири је предложио да организатори фестивала сљедеће године установе и нове награде, истичући овогодишњу изванредну селекцију представа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана