Почиње нова 95. сезона у Народном позоришту Републике Српске

БРАНИСЛАВ ПРЕДОЈЕВИЋ
Foto: Д. ПОЗДЕРОВИЋ

БАЊАЛУКА - Национални театар Републике Српске нову сезону, 95. по реду,почиње под новим слоганом "Новом енергијом у нову сезону", уз дуго чекану реконструкцију и проширење сцене, новим директором Драме те амбициозним умјетничким и пословним плановима.

Директорица Народног позоришта Републике Српске Дијана Грбић, навела је да ће 95. сезона Народног позоришта на неки начин почети касније него иначе, али су разлози за нови почетак веома драгоцјени за будућност театра на много начина.

- Народно позориште обично већ почеткомсептембра почиње са првим извођењем представа, али оно што је за нас веома важно и због чега ћемо на неки начин одгодити почетак наше нове сезоне јесу, како се то у позоришту каже, нове даске, односно комплетна реконструкција сцене. Од 1972. године, као што сте упознати, Народно позориште није имало ту врсту реконструкције или радова. Као што је познато поново имамо и симфонијски оркестар и који да би дјеловао у свом правом капацитету тражи одређене техничке претпоставке за то па је такозвана оркестарска рупа проширена и изолована. Дакле, након ове реконструкције имамо сцену по стандардима за добар звук и за добра извођења у музичкој продукцији симфонијског оркестра. То ће много да нам олакша наш будући рад и у нову сезону улазимо много спремнији - рекла је Грбићева. 

Народно позориште најавило је и наставак сарадње са НЛБ банком и то у потпуно новом пројекту у оквиру којег ће бити изведене представе прилагођене за особе са оштећењем слуха, слијепим и слабовидим лицима. Прва представа, потпуно прилагођена особама са оштећењем слуха,биће одиграна 26. септембра "Странци у ноћи".

Дугогодишњи глумац НПРС Љубиша Савановић, поново је на функцији умјетничког директора Драме Народног позоришта, а новост је да ће у самом процесу припреме програма  од ове године радити и један креативни тим, такозвани креативни студио. У оквиру поменутог креативног студија тимски ће радити редитељ, продуцент, аудио-визуелни дизајнер, све под руководством и уз сагласност Савановића и Душана Вере Урошевића, умјетничког директора Симфонијског оркестра.

- Врата сцене "Петар Кочић" у наредне двије године биће отворена младим редитељима који ће имати прилику да своје прве професионалне представе направе у нашем позоришту. Исти позив важи и за све драматурге који мисле да имају шта да понуде националном театру. На тај начин шаљемо поруку, да рачунамо на њихов креативни потенцијал у будућност - рекао је Савановић.

Умјетнички директор је најавио и премијеру представе "Швабица" Лазе Лазаревића, у режији Душана Петровића, која ће бити изведена 18. октобра на Дан позоришта. До краја године биће одржане још двије премијере "Ни риба, ни месо" Франца Ксавера Креца, у режији младог редитеља Николе Бундала и представа "Разбијени крчаг" Хајнриха фон Клајста, у режији Татјане Мандић Ригонат. Затим нас у сљедећој години очекује дипломска представа младог редитеља Милана Богдановића на сцени "Петар Кочић" те на истој сцени премијера "Кућа", аутора Небојше Цилета Илића, у режији Николе Коље Пејаковића. И за крај сезоне премијера представе "Мајстори, мајстори" Горана Марковића, у режији Марка Мисираче.

У грандиозном стилу наставља и Симфонијски оркестар, који према ријечима Душана Вере Урошевића, умјетничког директора СО НПРС-а, има јасно профилисан репертоар који говори о вјечности и будућности театра.

- За 7. октобар на сцени ће бити изведена "Серенада за... вјечност", потом слиједи "Четврта симфонија у Бе-дуру" Лудвига ван Бетовена, више од двјеста година од њеног настанка. Први пут са домаћим снагама изводимо је у Бањалуци, што је на понос нашој кући и свим младим људима који ће учествовати у томе наравно - рекао је Урошевић.

Најављена је и копродукција Симфонијског оркестра Мостар и Симфонијског оркестра НПРС-а на концерту "Вива Моцарт", а поводом стотину година од смрти Ђакома Пучинија за крај године је у сарадњи са Народним позориштем из Београда планиран новогодишњи спектакл опера "Боеми". Наредне године у марту Урошевић је најавиопрву националну оперу - "Јазавац пред судом"Владе Милошевића, по тексту Петра Кочића, а у адаптацији Ранка Рисојевића.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће наредне године из средстава Кабинета предсједника милион КМ бити издвојен за подршку Народном позоришту Републике Српске.

Након разговора са руководством Народног позоришта и обиласка сцена у којима је у току реконструкција, Додик је нагласио да ће ова институција културе имати подршку републичких институција како би могли да наставе са инвестицијама.

- Честитам Народном позоришту на успјесима на међународној сцени и свему што чине овдје. Навикли смо да овдје имамо најбоље могуће представе, али оно што чини овај тим у иностранству свакако је најбоља презентација, не само ове установе, него и цијеле Републике Српске - рекао је Додик.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана