Пјесник Гојко Ђого: Витез који брани поезију и част писца

Ратомир Мијановић
Пјесник Гојко Ђого: Витез који брани поезију и част писца

Београд - Награда која носи име великог српског пјесника и једног од најзначајнијих симболиста Јована Дучића додијељена је пјеснику Гојку Ђоги за његово досадашње укупно пјесничко стваралаштво, и за одбрану поезије, а поводом књиге "Грана од облака - Изабране и нове песме".

Одлуку је донио жири за додјелу "Дучићеве награде" који је радио у саставу академик Љубомир Зуковић, пјесник Владимир Јагличић, књижевник Желидраг Никчевић, проф. др Ранко Поповић, проф. др Јован Делић и градоначелник Требиња Славко Вучуревић. Није било дилема, па су на својој завршној сједници, одржаној у суботу у Београду, једногласно потписали одлуку. Као и сваки пут, јавности су се обратили са образложењем разлога због којих је признање отишло у Ђогине руке.

- Гојко Ђого је својим изванредним пјесничким књигама "Туга пингвина" (1967), "Модрица" (1974), "Кукута" (1977), "Вунена времена" (1981), "Црно руно" (2002), "Кукутин врт" (2009) и "Грана од облака" (2014) постао једно од најугледнијих имена српске лирике посљедње трећине 20. и првих деценија 21. вијека - сматра жири.

Он је, како кажу, јединствена фигура српске поезије не само друге половине 20. вијека.

- Такав је по свом ставу, односу према пјесништву, по пјесничком саможртвовању и пјесничкој судбини, по досљедној, храброј и витешкој одбрани своје поезије, и поезије уопште, по одбрани своје части и части пјесника - закључује жири.

Објаснили су да је и "по метафизичким дрхтајима и слутњама, и по високој пјесничкој одговорности, и по завичајним бојама и мирисима, а нарочито по универзалним дометима, Ђогина пјесма достојна Дучићевог имена и награде".

Уручење награде

Награда ће свечано бити уручена у Требињу на "Дучићевим вечерима поезије" о Благовијестима 2016. године. Градоначелник Требиња Славко Вучуревић сматра да су "Дучићеве вечери поезије" за Требиње најбитнији, најважнији и највећи културни догађај.

- Као што је својом појавом и фигуром Јован Дучић и дан-данас један од најважнијих пјесничких стваралаца у српском корпусу, сам епитет "књаз српских пјесника" упућује да је Требиње кнежевина Јована Дучића и овом манифестацијом покушавамо да се одужимо великану српске писане ријечи. Захваљујући томе Требиње оправдава тезу да је град културе - истакао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана