Петнаести рођендан у част луткарства

Александра Маџар
Петнаести рођендан у част луткарства

Источно Сарајево - Сви фестивалски садржаји су уткани у мото овогодишњег фестивала "У име луткарства", који ће обогатити духовни живот дјеце Источног Сарајева кроз нове, свјеже и измаштане представе.

Рекао је ово за "Глас Српске" умјетнички директор фестивала редитељ Витомир Митрић, најављујући богат програм Међународног фестивала професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест", који ће бити одржан од 12. до 16. маја у организацији "Форум театра". Част да отвори фестивал припала је позоришту "Пуж" из Београда са представом "Себични принц", по тексту Бранка Милићевића Коцкице, у режији Милице Краљ.

- С обзиром на то да фестивал слави 15. рођендан, овогодишњи мото велича допринос развоју луткарске умјетности у Републици Српској и региону - казао је Митрић.

Указао је и на то да је "Лут фест" по свом концепту и профилу јединствен догађај оваквог типа, те да због тога заузима значајно мјесто у културној политици Српске и Источног Сарајева.

Ове године најмлађи заљубљеници у позориште имаће прилику да уживају у комадима позоришта из Русије, Шпаније, Пољске, Србије и Републике Српске.

- На фестивалу ћемо имати двадесет програма. Поред луткарских представа у такмичарском и пратећем програму, биће организоване посјете за дјецу општине Трново - најавио је Митрић.

Представе ће оцјењивати стручни жири, којем предсједава проф. Боњо Лунгов из Бугарске, а чланови су театролог и публициста из БиХ Војислав Вујановић и фестивалски критичар и аналитичар из Србије др Радослав Лазић.

- Велика је умјетничка, естетска, васпитна, образовна, друштвена и интеркултурална улога овог фестивала. Мајски сусрети са врхунским представама наше, европске и свјетске луткарске умјетности су истински празник радости и увођења најмлађе популације у позоришну културу. Естетско васпитање луткарском умјетношћу најзахвалнији је облик позоришне рецепције за најмлађе - истакао је Лазић.

Нагласио је значај изложбе српског луткарства "Светови и јунаци", која ће бити отворена у оквиру фестивала. Ријеч је о поставци Позоришног музеја из Новог Сада и Међународног фестивала позоришта за децу из Суботице. Најавио је да ће на јубиларном "Лут фесту" бити промовисане позоришне књиге и организована предавања о луткарском позоришту.

Репертоар

Публика и жири имаће прилику да пет дана уживају у представама "Камен по камен" из Шпаније, "Колачић" и "Рјабина загонетка" из Русије, те "Између" и "Пад" из Пољске. На фестивалском репертоару су и "Краљ жабац" Дјечијег позоришта Републике Српске из Бањалуке, "Косић Босић" из Ниша и "Има ли деда одело" из Новог Сада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана