“Патуљак носоња” подигао завјесу

Александра Маџар
“Патуљак носоња” подигао завјесу

Источно Сарајево - Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу отворио је у Источном Сарајеву Државни луткарски театар из Бугарске извођењем представе “Патуљак носоња”.

 

Луткарским спектаклом у режији Бисерке Колевске започео је званични такмичарски програм фестивала. “Патуљак носоња” је романтична прича о томе како у најтежим животним тренуцима човјек може да промијени своју судбину и пронађе срећу уз помоћ сродне душе.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић рекао је да се овако значајан међународни фестивал одржава већ 14 година. На отварању је премијерно приказан анимирани филм “Шупљоглава игла”, настао на радионици анимираног филма, у оквиру активности “Форум театра”, који је организатор фестивала.

- На фестивалу учествује девет позоришта из Бугарске, Словачке, Њемачке, Словеније, Србије и БиХ, а овогодишњи мото је “Радост маште и стварања”. Фестивал ће и ове године у тај симболичан дјечији простор да унесе нове радости, кроз бајке, приче о витезовима, циркуске игре, марионетске чаролије - рекао је оснивач фестивала редитељ Витомир Митрић.

“Златна анима” за допринос развоју луткарства у БиХ ове године је додијељена Дубравки Зрнчић-Куленовић, редитељки из Сарајева, због великог залагања на очувању традиције луткарског театра у БиХ.

- Фестивал је задржао концепт малих форми, али учествују и ансамбл луткарске представе које својим врхунским квалитетом заслужују представљање на овој престижној позоришној манифестацији - казао је Митрић.

Жири ће радити у саставу проф. др Радослав Лазић, предсједник жирија и чланови Војислав Вујановић, позоришни критичар и публициста и др Рита Флеис, театролог. Координатор дјечијег жирија фестивала је магистар музике Пеђа Харт. Као и претходних година, жири ће додијелити “Златну аниму” за најбољу представу 14. Лут феста и значајна умјетничка признања за најбоља луткарска остварења.

У оквиру едукативног програма фестивала биће одржана предавања и промоције књига посвећених луткарској умјетности.

У оквиру фестивала јуче је у Милићима одиграна представа “Тврдоглаво јаје” Луткарске сцене Народног позоришта “Тоша Јовановић” из Зрењанина.

Мале форме

- Немјерљиви су домети луткарских малих форми у промовисању различитих култура и театарских израза. До сада је на фестивалима учествовало више од 600 умјетника, а  изведено је 300 представа, које су одиграла позоришта из 30 земаља - каже Витомир Митрић.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана