"Ожалошћена породица" у Сарајеву- сарадња београдског и сарајевског позоришта

Срна
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО- Гостовањем београдских умјетника који ће пред сарајевском публиком извести драму "Ожалошћена породица" и балет "Седам смртних грехова", након неколико деценија биће озваничен нови почетак сарадње Народног позоришта у Београду са Народним позориштем Сарајево.

Званичан почетак сарадње саопштили су синоћ на конференцији за новинаре руководилац службе за пордукцију, домаћу и међународну сарадњу Народног позоришта у Београду Вук Милетић и директора Драме Народног позоришта у Београду Молина Удовички Фотез, док су у име домаћина то учинили предсједник Управног одбора Народног позоришта Сарајево Едина Папо и директор Народног позоришта Сарајево Дино Мустафић.

Сарајевска публика ће вечерас у 19.30 моћи уживати у хит комедији Бранислава Нушића "Ожалошћена породица" коју је режирао познати режисер Јагош Марковић који потписује и адаптацију текста, као и избор музике.

У комедији "Ожалошћена породица" играју Саша Торлаковић, Радмила Живковић, Даница Максимовић, Небојша Дугалић, Вања Ејдус, Александар Срећковић, Нела Михаиловић, Данило Лончаревић, Андријана Ђорђевић и Душан Матејић.

Остатак ауторске екипе чине драматург Молина Удовички Фотез, сценограф Матија Вучићевић и костимограф Мариа Марковић Милојев.

Љубитељи балета ће сутра, у уторак 8. фебруара, имати прилику да погледају сјајан савремени балет "Седам смртних грехова" за који је, у оквиру програма "Млади кореографи" Народног позоришта у Београду, кореографију радио Игор Пастор.

Композитор балета "Седам смртних грехова" је Мирослав Бако, сценограф Јасна Сарамандић, костимограф Катарина Грчић Николић, а асистент кореографа је Марија Бајчетић.

Гостовање Народног позоришта Београд у Сарајеву биће испраћено и изложбом "Бора Глигоровић" посвећеном једном од најзначајнијих позоришних, филмских и ТВ режисера у региону.

Борислав Бора Глигоровић био је резидентни режисер Народног позоришта Сарајево од 1954. године када је поставио Голдонијеву "Мирандолину" па све до 1964. године када се вратио у Народно позориште у Београду у којем је остао до краја каријере.

За вријеме десетогодишњег рада у Народном позоришту Сарајево режирао је 30 представа. Борислав Бора Глигоровић добитник је Шестоаприлске награде града Сарајева.

Изложбу ће бити постављена у позоришном фоајеу, а сарајевска публика ће је моћи да погледа прије почетка представа. Аутор изложбе је Драгица Гаћеша. Изложба је настала у продукцији Музеја Народног позоришта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана