Отворено 59. Стеријино позорје

Танјуг
Отворено 59. Стеријино позорје

Нови Сад - У Српском народном позоришту (СНП) у Новом Саду отворено је 59. Стеријино позорје, бесједом глумца Небојше Дугалића и представом "Уносно место" Југословенског драмског позоришта из Београда, рађеној према тексту Александра Островског у режији Егона Савина.

Тај најзначајнији српски позоришни фестивал почео је минутом ћутања за настрадале у катастрофалним поплавама које су протеклих дана погодиле Србију.

Стога је и Дугалић, прије него што се бесједом насловљеном "Уместо отварања, а у име трајне отворености" обратио публици у препуној великој дворани СНП-а, рекао да после свих ових немилих догађаја, "тешко да би у свему могли да се препознамо, осим у оној вечној хамлетовској - остало је само ћутање".

Како се ово Стеријино позорје одржава у знаку важних јубилеја, 450 година од рођења Шекспира, 150. годишњице рођења Бранислава Нушића и вијека од почетка Првог свјетског рата, Дугалић је на почетку свог говора подсјетио на немјерљиво наслијеђе које су нам оставили славни енглески и српски велики драматограф.

Не можемо а да се не упитамо"„какви смо, ми данас, дужници њихове оставштине, тог немерљивог наслеђа", казао је Дугалић и на питање које поставља, зашто смо дужници а не насљедници, одговорио да је то "зато што није могуће бити истински наследник онога чему се никада не можемо довољно одужити".

А да бисмо уопште насљедници постали, "морамо се најпре научити да дугујемо, не бисмо ли се, кроз наук дуговања, и наследништва, можда, удостојили", рекао је Дугалић који је и члан жирија 59. Стеријиног позорја.

Осим драмског дјела којим је почело Позорје, на фестивалу који ће трајати до 3. јуна, у селекцији националне драме и позоришта биће изведено још осам представа, док ће у Међународном програму "Кругови" публика моћи да види три драмска дјела.

Селектор 59. Стеријиног поизорја је Игор Бојовић а о Стеријиним наградама одлучиваће жири у којем су, осим Дугалића и редитељ Љубослав Мајера (предсједник), драматург Бобан Јевтић, редитељка Анђелка Николић и књижевник Слободан Тишма.

На затварању фестивала ће Градско драмско казалиште Гавела из Загреба, у част награђених, извести представу "Злочин и казна", рађену по истоименом роману Фјодора Достојевског, у режији Златка Свибена.

На Стеријином позорју биће и низ пратећих програма, међу којима су 14. Међународно тријенале "Позориште у фотографској уметности" и 55. Изложба ликовних радова дјеце и омладине, а у оквиру Позорја младих биће изведене представе студената академија у региону.

Дирекција Стеријиног позорја раније је саопштила да ће, због катастрофалних поплава у Србији, програми фестивала бити прилагођени околностима и реализовани у корист умјетности и културе.

Представа из РС у трци за награду

Комад "Ожалошћена породица" Народног позоришта Републике Српске биће изведен вечерас у 20 часова у оквиру 59. Стеријиног позорја у Новом Саду.

Култно дјело Бранислава Нушића адаптирао је и режирао Никола Пејаковић. Глумачке способности у представи показаће Жељко Стјепановић, Николина Јелисавац, Александар Стојковић, Слађана Зрнић, Љубиша Савановић, Ведрана Мачковић-Зубовић и Марина Пијетловић. Национални театар Српске на овом значајном позоришном фестивалу представиће се у оквиру "Селекције националне драме и позоришта".

А. М.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана