Отворен позоришни фестивал Славија

Танјуг
Отворен позоришни фестивал Славија

Међународни позоришни фестивал Славија почео је 9. марта 12. пут на сцени приватног театра "Славија", а отворила га је драмска умјетница Ружица Сокић.

Она је пожељела добродошлицу свим учесницима фестивала који су "пришли нашем слављу магије театра у овој малој земљи великог срца".

"Морамо да се надамо да ће живот бити бољи и хуманији уз помоћ уметности", поручила је Сокићева отварајући фестивал.

Многобројну публику поздравио је оснивач и директор позоришта и фестивала "Славија" Батрић Жарковић.

Он је са поносом истакао да ове године учествују представе из осам земаља са четири континента и захвалио им на труду да допутују у Србију.

Као прво наступило је казахстанско драмско позориште "Сакен Сејфулин" из Караганде, за које је то и прво гостовање у Европи.

Њихова представа "Карагоз" изазвала је симпатије београдске публике и срдачан аплауз за велики ансамбл са више од 20 чланова.

"Карагоз" је комад М. Ауезова, класика казашке књижевности. Обилује мноштвом филозофских, епских и друштвених идеја, као и националном традицијом и фоклором.

У основи је несрећна љубавна прича, а сцена вјенчања пружа прилику за пјесму и плес кроз које се приказују народни обичаји и љепота костима.

Вечерас, 10. марта, ће наступити њујоршки глумац Роналд Ранд са представом "Нека буде умјетност! Животна страст Харолда Клурмана".

Редитељ је Грегори Абелс, а представа говори о једној од најзначајнијих личности америчког театра 20. вијека, редитељу и критичару Клурману, који је био и суоснивач славног Групног позоришта.

Ранд игра Клурмана који у зрелим годинама износи студентима своју животну причу, увјерења о људској природи и умјетности, сјећања на рад са Лијем Стразбергом и Черил Крафорд, студије на Сорбони, познанство са Мајерхолдом, режију представе у којој је глумио Марлон Брандо, контакт са Жаклином Кенеди Оназис...

До 16. марта биће изведено још седам представа - из САД-а, Марока, Црне Горе, Бугарске, Македоније, Румуније и Србије.

Најбоља представа добиће награду "Дон Кихот", статуету коју фестивалу сваке године поклања вајар Коља Милуновић.

Одлуку ће донијети жири чији је предсједник театролог проф. Рашко Јовановић, а чланови театролог из Македоније Ристо Стефановски и предсејдник Савјета Академије умјетности из Београда Душан Ђоковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана