Отворен Међународни фестивал позоришта за дјецу у Бањалуци

Миланка Митрић
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - Извођењем представе "Бела Грива", рађене по мотивима приповијетке Ренеа Гијоа, а у режији и адаптацији Предрага Стојменовића, у Дјечијем позоришту Републике Српске вечерас је отворен 21. Међународни фестивал позоришта за дјецу.

Малишани у дјечијем националном театру одушевљено су аплаудирали овој причи коју су на сцени оживјели глумци Позоришта лутака "Пинокио" из Београда, а која говори о снази пријатељства и вриједности слободе.

Представа оживљава почуну причу о слободи, повјерењу и пријатељству, причу о Белој Гриви, дивљем коњу, којем људи узимају његову слободу и жељу за бескрајним пространствима и о дјечаку Фолку, који у коњу види пријатеља и, на крају, проналази безусловну љубав.

- Љубав између малог рибара и разузданог коња прераста у њихову заједничку борбу за слободом, коју на крају плаћају животом. Људи који желе да заробе и овладају животињом, да се наметну као владари света, нарушавају природу и нису достојни да са другим бићима деле ову планету - снажне су поруке које носи ова позната прича, коју је на сцени музиком употпунила Теодора Спаравало, и сјајаним костимима и луткама Борис Чакширан.

Директорица Дјечијег позоришта Републике Српске, Љиљана Лабовић Маринковић рекла је да је поносна што су учесници из Београда вечерас отворили фестивал, и што ће посјетиоци наредних неколико дана имати прилику да уживају у најљепшим представама из различитих држава и театара.

- Биће ова кућа поносна када спусти завјесе, када ова „Бела Грива“ и наш „Коњић грбоњић“ буду они који ће да понесу ватрене кочије театра. Много је учесника фестивала већ стигло. И то је заправо оно што сви желимо – да смо што дуже заједно, да бисмо једни друге гледали и вредновали труд који у различитим државама чинимо за срце дјетета – навела је она и додала да ће од идуће године, осим стручног жирија, на овом фестивалу представе оцјењивати и жири публике.

На овогодишњем фестивалу учествују позоришта из десет држава и то Србија, Хрватска, Словенија, Турска, Италија, Шпанија, Словачка, Бугарска, Јапан и БиХ.

У такмичарском програму биће одиграно 14 представа, које је изабрао селектор Душко Мазалица, а које ће оцјењивати жири у саставу Еди Мајарон, Миливоје Млађеновић и Александар Бланић.

- Позориште за дјецу је заиста запостављена варијанта театра, и чини ми се да су фестивали као овај истински значајан подстицај за све који стварају за дјецу, било да су то глумачке или луткарске представе. Луткарство помало ишчезава, нажалост, јер захтјева доста вјештине и вјежбања – казао је Мајарон прије отварања фестивала, и додао да ће жири имати много посла, с обзиром на то да су изабране представе заиста разнолике.

У холу Дјечијег позоришта Републике Српске од вечерас су изложене и фотографије Филипа Цветковића, посвећене позоришним маскама.

- Изложба говори о значају позоришне маске. Маска као део позоришта и позоришне културе треба да има велики значај за само позориште. Овом изложбом сам хтео да прикажем нешто што је део позоришта и што је део свакодневице. Свако од нас, на неки начин, има и добру и лошу страну, а маска је та која све то покрива. У случају глумаца, маска је још један терет више, који они износе пред публику. Приказивање одређених маски, на неки начин, приказали смо и карактерне особине, које тај лик игра и даје на значају самом лику – казао је Цветковић о изложби која носи назив „Провокативна лица“.

Такмичарски програм фестивала биће настављен сутра, када су на програму двије такмичарске представе.

Представа "Мала Фрида" Градског казалишта "Жар птица" из Загреба биће одиграна у 10 часова, док ће комад "Кафе краљевство" Казалишта лутака Задар бити изведен у 18 часова.

У оквиру пратећег програма сутра у 17 часова биће промовисана књига "Луткарски симулакруми" Зорана Ђерића и часопис "Нити".

Фестивал ће трајати до суботе, када ће бити проглашени побједници и одиграна представа Дјечијег позоришта Републике Српске "Коњић грбоњић".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана