Отворен 16. “Лут фест”

Срна
Отворен 16. “Лут фест”

Источно Сарајево - У Источном Сарајеву вечерас је отворен 16. Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу “Лут фест 2015”.


Фестивал је отворила представник Министарства просвјете и културе Републике Српске Добринка Максимовић, подсјетивши да су Влада Српске и ресорно министарство, уз директора Фестивала Витомира Митрића, били зачетници ове културне манифестације као поклон дјеци Источног Сарајева.

“Влада Републике Српске је свих ових година подржала ову манифестацију са значајним средствима. Влада и Министарство подржавају и остале културне манифестације на овом простору и увелико су присутни овдје, а тако ће наставити и убудуће”, истакла је Максимовићева.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић рекао је да “Лут фест” давно превазишао границе локалне заједнице и да је то сада манифестација од републичког значаја.

Митрић је пред отварање фестивала изјавио новинарима да је ова манифестација добила изузетно висок умјетнички ниво, да превазилази регионалне границе и да се сматра значајним фестивалом у свјетским оквирима.

“Фестивал је добио још једну степеницу у свом умјетничком нивоу која га надограђује”, нагласио је Митрић.

Истакавши да је до сада на Фестивалу учествовало 30 земаља са више од 150 позоришта, Митрић је саопштио да ће ове године бити око 20 програма и 12 представа, те да наступају позоришта са три континента.

Извршни продуцент Фестивала Александра Митрић Штрифанић рекла је да ће публика ове године имати прилику да први пут види позоришта из Јапана, Португала, Мексика и Естоније.

“Мото овогодишњег фестивала жФеномен луткарске игреж најављује разноврсност луткарских техника и традиционалних театарских форми из Јапана, Мексика, Португала, Естоније, Енглеске, Бугарске, Србије и БиХ”, истакла је Митрић Штрифанић.

Фестивал је отворен спектакуларним перформансом новог облика луткарског позоришта “Рефлексија анимације” – “Equinox” у извођењу ансамбла Националне академије за позориште и филм “Кр. Сарафов” из Софије.

Ова представа намијењена дјеци старијој од седам година и одраслима, нови је вид луткарског позоришта са импровизованим луткама. Још нигдје није одиграна.

Публика ће имати прилику да први пут види представу из Јапана “Причу о птици”, далеку источну причу која је ван граница и времена.

Државно луткарско позориште из Старе Загоре, Бугарска, доноси фантастичну трансформацију “Чаробњака из Оза” у модерну причу, кроз луткарски мјузикл, уз коришћење различитих начина изражавања.

Кроз игру марионета, представа “Циркус инсеката”, Марионетског позоришта из Лондона, удахњује нови живот у традиционалне технике које се користе у викторијанским трик марионетама.

“Некада давно”, Државног луткарског позоришта Сливен из Бугарске, је музичка бајка о животу са луткама направљеним од аутентичних елемената из давних времена, испричана са осмјехом и дивљењем према бугарском фолклору.

Представа “Лутке мог живота”, Луткарског позоришта “Труле” из Португала, је антологија која представља путовање дуго преко тридесет година истраживања и разумијевање различитих техника градње и манипулације лутака.

Популарну бајку “Маша и медвјед” извешће Луткарско позориште “Тулевски” из Естоније.

Ове године први пут на фестивалу учествује позориште из Мексика. Позориште “Ла кукараћа” ће се публици представити кроз “Пјесму Шамана” и причу о богатој традицији мексичке историје и његовог постанка.

Ове године ће се публици са новим луткарским остварењима представити добро познати ансамбли из Зрењанина представом “Бајка о мајушку”, чувеног Лулета Станковића, Позориште младих из Новог Сада са луткарском монодрамом за дјецу “Како је откривено летење?” и Позориште лутака из Мостара са представом “Ледено срце”.

Публика ће и ове године имати прилику да види најновију представу Позоришта “Пуж” из Београда са Бранком Милићевићем Коцкицом, у главној улози, која ће затворити овогодишњи фестивал.

У оквиру едукативног програма фестивала биће одржана Креативно-едукативна радионица израде лутака “Креације за Лут фест и душу”, намијењена дјеци предшколског и ниже школског узраста, васпитачима и педагозима.

Осим тога, биће одржане промоције књига и публикација из области луткарства, као и предавања о бугарском луткарском позоришту.

У духу бугарског луткарског театра биће постављена изложба лутака “Магија вјетра”.

У пратећем програму фестивала, планирано је да три предстве буду одржане на Палама.

Фестивал је такмичарског карактера. Представе ће оцјењивати стручни жири у саставу Жана Демикхова из Русије, те Љубица Остојић и Војислав Вујановић из БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана