Оргиналана постава Аудиције након 33 године поново на сцени VIDEO

klix.ba
Оргиналана постава Аудиције након 33 године поново на сцени VIDEO

Сарајево - Култна представа позната под називом "Аудиција", која је први пут изведена прије 33 године, ове јесени се враћа на сцену у организацији Стејџ продукције. Екипа култне "Аудиције" поново се окупила, а великом свјетском турнејом бит ће обухваћене све републике бивше Југославије те Европа, Канада, САД и Аустралија.

"Након 28 година од посљедњег извођења част ми је најавити поновно окупљање оригиналне поставе култне представе 'Аудиција'. Ова представа је сигурно један од најпрепознатљивијих брендова овог града и задовољство ми је најавити да ће почети 5. октобра у Сарајеву", рекао је продуцент Аднан Мунџић.


Подсјетио је да је представа настала прије 33 године, а кренула је из Сарајева, чији је позивни број 033 и открио је да ће управо због тога ова представа бити названа "033".

Емир Хаџихафизбеговић није крио радост због обнављања или римејка "Аудиције".

"Тај флешбек који сви имамо на те сјајне године има своје рационално упориште. Често су нас питали о том феномену аудиције и ја мислим да он лежи у двије ствари. Са дистанце вам се чини да је то било тек тако направљено, али ипак смо ми демистифицирали теме које су касније преузели Надреалисти. Често нас с њима и мијењају. Није било лако тада и није баш било проходно играти ту гротеску са Стојанком Мајком или мени да причам виц о Микулићу. Било је ту веома критичних момената. То је први разлог, а други је што су то радили добри глумци. Нисам сигуран да би тај исти текст и матрицу могли радити други глумци и пунити дворане", рекао је Хаџихафизбеговић.

Њихови путеви касније су показали да је то тачно, јер су сви изградили каријеру. Каже да је био један од оних који су прије десет година били против, јер је сматрао да би то било као кад би "Папета опет звали да игра лопте". Ипак, касније је због упорности продуцента Аднана Мунџића 2009. године на Академији поново играо двије представе.

"Када сам видио тај снимак, видио сам да смо неке ствари радили боље него раније, није се видјела та огромна разлика да смо пуно остарили или да то не функционира. Тада нисам јавно изнио мишљење да бисмо могли евентуално направити римејк Аудиције, а онда се опет појавио Аднан и био веома упоран", испричао је Хаџихафизбеговић.

Додао је да су радили у времену и на простору земље која је доживјела дисолуцију, а у којој су се сви реализовали и заокружили своје животе.

Своје задовољство због поновног окупљања није крио ни Адмир Гламочак који је рекао да се нису дуго смијали.

"У овим годинама потребна вам је радост живота, а ова представа то у себи носи. Зато смо се и окупили. Велика ми је радост што смо ту, јер уз 'Аудицију' су нам се издешавале најљепше ствари. Сви смо се оженили, заљубили, добили дјецу, љетовали заједно... Нисмо само то добро радили, него нам је и живот уз њу био љепши", рекао је Младен Нелевић.

Сенад Башић је поручио да је очигледно да је, без обзира на дилеме које су имали, жеља за играњем непресушна.

"Заправо се играмо, а што се дуже играмо у суштини смо дјеца и то је боље за ту особу. Зато је боље да се дуже играмо, а и ви с нама", рекао је Саша Петровић.

Јасмин Гељо се нашалио ријечима да је добро да су сви живи.

"Увијек су нас звали 'покретна болница' јер смијех лијечи. Пружићемо гледаоцима терапију да се ослободе свега што им је посљедњих 20 година за вратом", рекао је Гељо.

Жељко Нинчић је признао да се питао да ли је могуће поново играти "Аудицију", али је на крају схватио да је на овом подручју најпотребнији смијех.

"Потрудићемо се да вратимо позитиван дух. Ово наше поднебље које је прошло свашта може и на други начин функционирати", рекао је Нинчић.

Открио је да је представа остала 80 посто иста и да ће сигурно задржати већину ствари.

"Оно све што је било у неко вријеме модерно прерадиће се и модернизовати. Убацићемо све везано за данашње вријеме и на неки начин пратити дешавања у регији. Бит ће то нова стара Аудиција", открио је Нинчић.

Неколико година након отварања сарајевске Академије, студенти првих генерација глуме, развијајући задатак који се зове "скица за лик и имитацију", уз помоћ професора Боре Стјепановића, дошли су до представе која ће постати популарна под именом "Аудиција". Ријеч је о једином сценском пројекту који је доживио ex-Yu турнеју.

Аудиција је изведена виш од 3.000 пута, а остаје забиљежено да су у Београду, у Сава Центру, редови за куповину карата били дуги неколико стотина метара. Представа ''Аудиција'' и данас држи многе рекорде по посјећености па је тако у Лисинском за 11 дана распродала 33 представе што до дан данас никоме није успјело. У склопу југославенске турнеје ова представа играла је 50 пута у београдском Дому Синдиката гдје је сваки пут тражена карта више. Пунила је дворане широм бивше Југославије, а прегледало ју је више од два и по милиона гледалаца.

Поводом 25. годишњице настанка "Аудиције" у Сарајеву су се у децембру 2009. године окупили сви глумци из оригиналне поставке и одржали двије представе на ''Обали''. Забиљежено је да је Академија сценских умјетности у Сарајеву, која је била иницијатор и организатор овог окупљања, имала више од 15.000 резервација за ову представу, док ''Обала'' има само 300 мјеста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана