Опроштај од великана: Ђуза је интимно туговао

Танјуг
Опроштај од великана: Ђуза је интимно туговао

Комеморација поводом смрти глумца Властимира Ђузе Стојиљковића одржана је данас у позоришту Атеље 212, пред бројним пријатељима и колегама тог умјетника.

Управник Атељеа 212 Бранимир Брстина рекао је да је Ђуза глумио више од 130 улога, био глумац свих позоришта и припадао свим глумцима Београда и Србије.

Он је подсјетио на Ђузину богату глумачку биографију, на његове улоге у позоришту, на филму и телевизији, пјевачки репертоар, као и на јунаке цртаних филмова којима је позајмљивао глас.

"Од њега сам много учио и то знање покушаћу да пренесем млађима", рекао је Брстина.

Редитељ Огњен Исаиловић рекао је да би било погрешно рећи да су млађе генерације Ђузу познавале само по гласу позајмљеном јунацима цртаних филмова, јер га заправо знају и по незаборавним улогама у представама "Путујуће позориште Шопаловић", "Шума блиста", "Елијахова столица" и многим другим.

Он је рекао да се питао која је тајна Ђузиних наступа на позорници и да је схватио да је у питању "суздржаност у емоцијама и изостанак разметљивости која је типична за наш народ".

"За нас, млађе генерације, он ће бити митска фигура која ће дозволити да у себи задржимо све што не ваља, а да из нас исијава само најбоље", рекао је Исаиловић.

Глумица Светлана Бојковић рекла је да је Ђуза био велики глумац, вољен од свих колега и публике, не само због глумачког талента већ и његовог карактера.

Према њеним ријечима, Ђуза је интимно туговао, јер је препознавао све неправде и због тога што се домаћи менталитет споро мијењао.

"Глума је за њега била бекство од профаног и његов простор слободе", рекла је Бојковић и додала да је Ђуза оставио дубок траг у свима који су га гледали, или са њим радили и да је била радост и привилегија глумити са њим.

Редитељ Борис Лијешевић рекао је да на друштвеним мрежама поводом смрти глумца, људи о њему пишу као да су га добро, дубоко и лично познавали, јер је био исти и на једнак начин се предавао на позорници и пред камером и са пријатељима у бифеу.

"Отишао је са осећањем да није довољно научио, али то што је он знао, није могло да се научи", рекао је Лијешевић.

О глуми Властимира Ђузе Стојиљковића и његовој личности, раду са колегама и пријатељству, говорили су и глумци Тихомир Станић, Светозар Цветковић, Небојша Илић, Феђа Стојановић, Никола Ристановски. Дејан Дедић прочитао је дио телеграма који су упућени поводом његове смрти, а присутни су се дугим аплаузом опростили од глумца.

Властимир Ђуза Стојиљковић преминуо је у Београду у среду, 17. јуна 2015, у 85. години.

Датум и време сахране биће накнадно саопштени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана