Омаж чувеном сликару Радовану Крагуљу

Г.С.
Омаж чувеном сликару Радовану Крагуљу

ПРИЈЕДОР - У Галерији “Сретен Стојановић” организован је омаж једном од највећих приједорских сликара, академику Радовану Крагуљу.

Сјећање на овог умјетника свјетског гласа, који је преминуо прошле године у Паризу у 87. години, организовали су породица, пријатељи и поштоваоци његовог дјела.

Захвалност на томе изразила је вечерас Нена Крагуљ, жена Радована Крагуља, која је истакла да јој то много значи, будући да је он увијек говорио да је Приједорчанин иако је давно отишао из овог града.

“Толико сам захвална што је ова галерија прихватила да направи омаж мом супругу који је давно отишао у Енглеску, Велс, па у Париз, али је увек говорио да је из Приједора. Тако се његов круг завршава где је и почео - у Великом Паланчишту, што је сигурно желео”, истакла је Крагуљева.

Милан Кнежевић из Београда, пријатељ и организатор великог броја изложби Радована Крагуља, рекао је новинарима да је омаж организован да би се још једном скренула пажња на једног од највећих приједорских сликара.

“Он је представљао идентитет и вертикалу овог града и стога смо још једном желели да скренемо пажњу да једну врхунску умјетничку појаву који је у светској ликовној мапи заузео највише позиције и омажом изразимо као посебну захвалност и част што смо могли живети у његовом сликарском простору”, рекао је Кнежевић.

Поред монографије на чијој је припреми овај велики умјетник радио пет година, поштоваоци његовог умјетничког рада могли су да виде и пригодан документарни филм са његовим радовима и свједочењима угледних људи из Европе и свијета са којима је Радован имао умјетничке контакте током живота.

Његов умјетнички и животни пут водио га је од Великог Паланачишта, преко усташког логора за дјецу у Сиску, Ликовне академије у Београду, лондонске Центране школе за умјетност и вјештине, педагошког рада у Великој Британији, Белгији и Француској.

Током своје импресивне каријере Крагуљ је излагао у више од шездесет најпрестижнијих галерија широм свијета. Дуги низ година био је професор на универзитетима и школама у Кембриџу, Манчестеру, Лондону и Бриселу.

Крагуљ, који је био члан Академије науке и умјетности Републике Српске, бавио се графиком, инсталацијама, објектима и амбијенталном умјетношћу, истраживао је однос животиња и људи и та тема доминира у његовим радовима.

Учествовао је на више од 200 групних изложби, као и на бијеналима у двадесетак земаља.

Крагуљ је преминуо 26. јула прошле године у Паризу гдје је и кремиран, а урна са његовим посмртним остацима сутра ће бити положена на гробљу у Великом Паланчишту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана