Огњен Тодоровић, глумац, за “Глас Српске”: Ове генерације треба да стварају свој свијет

Миланка Митрић
Огњен Тодоровић, глумац, за “Глас Српске”: Ове генерације треба да стварају свој свијет

Идеја за стварање професионалне представе дошла је спонтано од групе ентузијаста који воле свој посао и свој позив. “Даске” као драмски студио изњедриле су неколико младих људи који су одлучили да им умјетност буде позив и професија, а међу њима смо Божана Кукило и ја, главни актери овог пројекта и зачетници професионалне сцене у нашем граду.

Овако је разговор за “Глас Српске” започео глумац Огњен Тодоровић говорећи о дуодрами “Последња рекапитулација живота”, првој професионалној представи Драмског студија “Даске”, огранку Центра за културу и образовање Лакташи. Представа, рађена по тексту Александра Васиљевића, у режији Соње Јовандић, премијерно ће бити одиграна у понедјељак у 19 часова у Центру за културу и образовање Лакташи.
- Како ме је дуже вријеме водила мисао да, условно речено, сам себи створим посао, пројекат који је расписало Министарство просвјете и културе дошао је као круна намјере и идеје. Конкурисали смо за средства којима бисмо реализовали професионални пројекат, окупили екипу сјајних младих људи и умјетника, те упловили у авантуру - додаје он.

ГЛАС: На дуодрами је ангажован млади кадар. Шта можете да нам кажете о тој сарадњи и о настанку овог позоришног комада?

ТОДОРОВИЋ: Поред глумице Божане Кукило, дугујем захвалност мојим пријатељима и младим умјетницима Соњи Јовандић и Александру Васиљевићу. Ово није наш први заједнички пројекат, иза нас је сарадња која траје из студентских дана. Чини ми се да су ово пријатељство и наша приватна повезаност били повод стварања бројних студентских вјежби које су клесале наша знања, умијећа и таленте. Ова дуодрама настала је на крилима нашег повјерења и поштовања.

ГЛАС: Имају ли млади глумци, режисери, сценаристи, драматурзи довољно могућности, простора и прилика? Шта бисте рекли да је потребно промијенити на том пољу?

ТОДОРОВИЋ: Прилика се не чека да искочи из жбуна, прилика мора да се ствара. Драмски одсјек бањалучке Академије умјетности на годишњем нивоу изњедри десетине умјетника из различитих области, тако да се у посљедње вријеме десио преокрет када су у питању млади кадрови, а и отворило се питање њиховог запослења. Управо ове младе генерације треба да стварају свој свијет, своје виђење умјетности и треба да имају идеју на који начин да искористе свој таленат. То се може урадити ако се ми међусобно удружимо, независно од било које културне институције, а све с циљем стварања погодног тренутка, када ће све оно што смо уложили током школовања планути и створити нову позоришну или филмску, уопште културну сцену Републике Српске.

ГЛАС: Зашто сте изабрали баш дуодраму и у чему је њена предност (или недостаци) у односу на неки већи позоришни комад?

ТОДОРОВИЋ: Дуодраме су увијек прави избор. Не само да савршено спајају партнере на сцени него и тачно причају причу и тако уводе публику у односе ликова и идеју самог комада. Дуодраме су практичне за путовања и гостовања на различитим позоришним сценама, јер осим што не траже издатке, у већини случајева нису ни технички условљене и спутане.

ГЛАС: “Последња рекапитулација живота” доноси причу о пропасти породице. Шта је главна поука коју бисте вољели да гледаоци понесу са собом након одгледане представе?

ТОДОРОВИЋ: Прича ове дуодраме је прича сваког од нас. Жеља и намјера нам је да се публика саживи са јунацима, јер позориште је одувијек било огледало друштва. Нема већег задовољства него када након представе чујете од публике да су се пронашли, да сте описали њихове животне приче, љубави или турбуленције. Таква се публика поново врати у позориште. Не са жељом да добије рецепт за рјешење, него да би се надахнула и схватила да сви бијемо исте битке. О таквим се биткама ћути у четири зида, а позориште је ту да понуди други угао гледања.

Планови

ГЛАС: Какви су планови Драмског студија “Даске” за наредни период?

ТОДОРОВИЋ: ДС “Даске” до краја године има планираних неколико играња у Лакташима и шире. Очекује нас “Европска ноћ театра”, а том приликом одиграћемо вишеструко награђивану представу “Штембиљ”. Не могу а да не поменем и дјеловање млађе групе ДС “Даске” која активно ради на новим пројектима, а један такав је дјечија представа коју премијерно изводимо крајем године у претпразничко вријеме. Такође, с поносом могу да најавим и један велики јубилеј који нас очекује наредне године, а то је двадесет година постојања нашег аматерског позоришта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана