Одисеј сања пут у Кину

А. М.
Одисеј сања пут у Кину

Бањалука - Велику част Дјечијем позоришту Републике Српске указала је Делегација најистакнутијих кинеских културних радника која је крајем маја ове године била у посјети овој кући од снова, а сада је стигао и званични позив предсједнице делегације, госпође Јуан Фу да се пред кинеском публиком изведе награђивани комад из Бањалуке "Одисеј - Сан о повратку" На Кинеској (Дунгуан)-ЦЕЕЦ Међународној смотри позоришта за дјецу која се одржава у периоду од новембра до децембра 2017. године.

Делегацију је оформило Кинеско министарство културе у оквиру програма под називом Кина-ЦЕЕЦ 16+1 Одсјек за културу који укључује организацију низа културних активности и представа из цијелог свијета. Позив у Бањалуку стигао је од културне установе "Елепхант" која обухвата 11 позоришта, и која је организовала турнеје за више од 500 представа у Кини и привукли више од 400.000 гледалаца. Мисија  ове установе јесте да се отвори ка свијету и иновацијама јер како  истичу: "Заостаје онај ко не иде напријед".

-        Поред представе, Дјечије позориште  РС,  добило је позив да изложи и кинеској јавности представи, у више градова, поставку нашег Музеја позоришних лутака и да заинтересованој публици прикаже рад са изложеним експонатима. Кинески културни представници били су одушевљени наши јединственим Музејем позоришних лутака и сви су изразили жељу да их представе и својој младој публици - поносан  је директор Дјечијег позоришта РС, Предраг Бјелошевић.

Оно што им  недостаје у овој значајној мисији како за театар, тако и за Републику Српску су финансијска средства. 

-        Уколико бисмо добили подршку владе у виду средстава за путне трошкове ово би била јединствена прилика да малишанима и широкој културној јавности Кине представимо нашу културну установу са традицијом од шест деценија и у најбољем свјетлу прикажемо културу и умјетност за дјецу Републике Српске - нада се помоћи Бјелошевић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана