Обиљежено 45 година Бањалучког студентског позоришта: Побједа за публику и умјетност

Б. П.
Обиљежено 45 година Бањалучког студентског позоришта: Побједа за публику и умјетност

БАЊАЛУКА - Свечаном академијом у концертној дворани Банског двора у Бањалуци обиљежено је четрдесет пет година од оснивања Бањалучког студентског позоришта.

Ова респектабилна установа заузела је мјесто не само у овдашњој култури већ и у свијету. Доказ за то су глумци Студентског позоришта расути по цијелом свијету, од Новог Зеланда и Канаде до Норвешке и Јужне Африке, али и позиви за гостовања тренутној управи и ансамблу који су ове године стигли из Сибира и Калифорније.

Честитке Бањалучком студентском позоришту поводом 45 година од оснивања упутили су глумци Николина Фригановић, Ирфан Менсур и Јосип Пејаковић.

Редитељ и предсједник Скупштине Бањалучког студентског позоришта Александар Пејаковић је нагласио да је Студентско позориште било и остало кућа из које се послије представе излази очарано, као с неком изненадном промјеном у животу - или са сузама у очима или са образима болним од смијања.

- У многим тешким периодима за Студентско позориште идеја водиља нам је била Шекспирова мисао да “побјеђује онај ко чврсто одлучи да побиједи”. И побиједили смо! Сви заједно; данас признати и познати бањалучки глумци којима је Студентско позориште било прва позоришна кућа, талентовани студенти Академије, многи вриједни људи које не видимо на сцени, али без чијих руку позориште не би могло да опстане и ви, наша вјерна публика која нам увијек пружа подршку, стрепи над судбинама сваког јунака наших представа, не штедећи дланове у жељи да награди глумце аплаузима. За нове аплаузе. Срећан нам празник и хвала свима који воле Студентско позориште - рекао је Пејаковић.

У умјетничком дијелу програма публика је могла да види плесне перформансе уз тактове “Роцк Араоунд Тхе цлоцк” и “Бохемиан Рапхсодџ”. Поред чланова позоришта учествовали су  поп-рок секција ученика Музичке школе “Владо Милошевић”, играчи плесног клуба “Гема” и чланови школе глуме “Атријум”, као и глумац Рајко Марчета. За кореографију била је задужена Ана Мазалица. Бањалучко студентско позориште основано је 19. фебруара 1977. године на Електротехничком факултету у Бањалуци, гдје је у учионици број 14 била одржана прва аудиција за студенте.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана