Обиљежен 75. рођендан Београдског драмског позоришта

Танјуг
Обиљежен 75. рођендан Београдског драмског позоришта

БЕОГРАД - Београдско драмско позориште обиљежило је данас свој 75. рођендан традиционалном додјелом годишњих награда, а директор БДП-а Југ Радивојевић овом приликом је најавио да ће Фонд за стипендије БДП од сада носити име преминулог глумца Марка Живића.


Радивојевић је рекао да је “највећи поклон који је ова установа себи могла дати ове године, покретање Телевизије БДП”, која ће вечерас почети да емитује програм, послије двије године припрема.

“Емитоваћемо различите врсте програма, сарађивати са свим театрима у Србији, региону и Европи који желе да преко нашег канала промовишу своје представе и пројекте”, најавио је Радивојевић.

Радивојевић је такође навео да ће се наредних дана на БДП телевизији емитовати представа “Лет изнад кукавичјег гнезда”, у знак сећања на Марка Живића.

“Осим тога, Фонд за стипендије младих уметника и стваралаца који смо основали прошле године од данас ће понети име Марка Живића”, истакао је Радивојевић.

Главна награда “Татјана Лукјанова” за вишегодишњи допринос БДП-у и позоришном животу припала је Милени Зупанчич, а признање јој је уручила прошлогодишња добитница Мирјана Карановић.

Специјална награда за колективну игру припала је ансамблу представе “Тихо тече Мисисипи” Владимира Табашевића, у режији Ивице Буљана, “због потпуног посвећења у осликавању фрагментарне слике пишчевог романескног израза преточеног у драмски текст.”

Награђени су Александар Јовановић, Бранка Катић, Владан Милић, Весна Чипчић, Дуња Стојановић, Јана Милосављевић, Младен Совиљ, Милош Петровић Тројпец, Милан Зарић, Никола Малбаша и Владимир Табашевић.

Награда за умјетничко остварење, за најбоља остварења чланова ансамбла куће и гостујућих умјетника и аутора у представама Београдског драмског позоришта припала је редитељу Вељку Мићуновићу за режију представе “Демократија” Јосифа Бродског.

Жири за додјелу признања оцијенио је да “Мићуновић промишљено поставља текст Јосифа Бродског тако што публици даје на увид целовиту слику друштва које се растаче.”

Поред тога, ово признање добили су и Андрија Кузмановић за улогу Осман-паше у представи “Зелена чоја Монтенегра” редитеља Никите Миливојевића, и Весна Чипчић за улоге у представама “Тихо тече Мисисипи”, “У раљама живота” и “Ливинг роом”.

Чипчић је овом приликом навела да је за њу “ово почетак једног новог, златног периода у Београдском драмском позоришту.”

Награде “Михајло Фејзуловски” за остварене резултате у раду у оквиру послова служби и сектора којима припадају запослени добиле су Неда Антонијевић, Ивана Медић и Славица Марковић, а награду је добила и ПР позоришта Мирјана Тодорић Каваја.

Церемонији додјеле награда присуствовао је и секретар за културу Града Београда Иван Карл.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана