Нушићева Власт отворила Дане Комедије

Агенције
Нушићева Власт отворила Дане Комедије

Бијељина - Традиционални позоришни фестивал "Дани комедије" отворен је вечерас у Бијељини представом "Власт" Бранислава Нушића, у изведби позоришта "Славија" из Београда.Глумац Иван Бекјарев рекао је новинарима да увијек радо игра Нушића и да у педагошком раду са будућим глумцима инсистира на томе да се глума најбоље учи управо на Нушићу.

Члан славног глумачког ансамбла који се вечерас представио публици у Бијељини Милан Цаци Михајловић рекао је да се представа приближава 80-том извођењу и да јој се публика једнако радује свуда гдје је играна, од Београда и Беча до Куманова и Бијељине.

Млада глумица Вјера Мујовић каже да није склона српским писцима јер су вјечно дневно актуелни и "ударају као шамар по лицу".

"Тјерају нас да се увијек изнова суочавамо са нашим баналностима и ситним душама", објашњава она и додаје да су по њеном укусу више античке драме, руски класици и француски писци.

Млади глумац Марко Марковић рекао је новинарима да му се кроз ову представу остварила жеља да на сцени заигра са својим професором Бекјаревом.

Порука представе која је подигла завјесу на позоришном фестивалу у Бијељини је, према ријечима Марковића, да се ни након сто година нисмо помакли педаљ од мјеста на којем нас је Нушић оставио и да публика, односно народ, не схватају своју моћ.

"Ништа нисмо научили, не верујем да ћемо научити, али још се надам се хоћемо", рекао је млади глумац.

Наредних дана публици ће се представити Народно позориште Републике Српске са представом "На дну каце", аутора Павела Теодоровића, Установа културе "Вук Караџић" из Београда извешће представу "А где су кокошке", а Књажевско-српски театар из Крагујевца представиће се оставарењем "До голе коже".

Поред гостујућих театара, бијељинској публици представиће се и градско Аматерско позориште "Сцена" са представом "Млада си?!", према измијењеном тексту Јована Стерије Поповића.

Фестивал траје до 29. марта, а представе ће бити игране у Центру за културу "Семберија".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана