Нушићева прича подиже завјесу

Александра Маџар
Нушићева прича подиже завјесу

Бијељина - Традиционални 12. позоришни фестивал "Дани комедије 2013" биће отворен вечерас представом "Власт" Бранислава Нушића, у извођењу Позоришта Славија из Београда, саопштили су из Центра за културу "Семберија".

На овом, по жанру јединственом фестивалу у Републици Српској који ће трајати пет дана, публика ће имати прилику да погледа квалитетне комедије и талентоване глумце који ће оживљавати на сцени различите животне приче.

Представом "А где су кокошке" аутора Монике Ромић и Татјане Кецман, представиће се Установа културе "Вук Караџић" из Београда.

Народно позориште Републике Српске на фестивалу смијеха у Бијељини извешће комад "На дну каце" по тексту Павла Теодоровића у режији Николе Пејаковића Коље.

Ансамбл Књажевско-српског театра из Крагујевца своје глумачке креације показаће представом "До голе коже" аутора Стивена Синклера и Ентоније Мекартена. Пети дан фестивала биће изведена завршна представа "Млада си?!" по измијењеном тексту Јована Стерије Поповића Аматерског позоришта "Сцена" из Бијељине.

Режију за комедију "Власт" потписује Радослав Златан Дорић, док је за сценографију задужен Борис Максимовић. Глумачки ансамбл који ће се представити на позоришним даскама у Бијељини чине Марко Марковић, Радова Миљанић, Вјера Мујовић, Иван Бекјарев, Јелица Сретеновић. У представи такође играју Милан Цаци Михајловић и Десимир Станојевић.

Рад на музици и костимографији повјерен је Мирољубу Аранђеловићу Расинском и Весни Радовић.

- За Позориште "Славија" прихватио сам да урадим представу са сопственом адаптацијом текста, прилагођену многим специфичностима овог позоришта - рекао је Радослав Златан Дорић и истакао да се трудио да сачува оно најљепше од Бранислава Нушића.

Пакет улазница за све представе је 30 марака. Цијена улазница за прве четири представе појединачно износи по десет марака. За представу "Млада си?" бијељинског Аматерског позоришта "Сцена", која се одржава пето вече фестивала, улазница износи пет марака.

"На дну каце"

Означена као народна надреална бајка, представа "На дну каце" кроз вртешку прича из народа, гдје се све попрати уз ракију, од рођења па до смрти, то у потпуности оправдава. У овој комедији представља се уиграни глумачки ансамбл Народног позоришта РС, Жељко Стјепановић, Сњежана Штикић, Борис Шавија, Љубиша Савановић, Горан Јокић, Наташа Иванчевић, Бојан Колопић и Стеван Шербеџија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана