НПРС и Народно позориште Београд потписали протокол о сарадњи

Илијана Божић
НПРС и Народно позориште Београд потписали протокол о сарадњи

БАЊАЛУКА - Народно позориште Републике Српске и Народно позориште Београд потписали су данас протокол о сарадњи ради развоја професионалних и умјетничких дјелатности, а сарадњу су започели гостовањем београдског театра у Бањалуци.

Овај протокол подразумијева размјену представа с постојећих репертоара, заједничку продукцију и наступе на фестивалима, те размјену театролошке грађе и још много тога.

У то име први комади који су стигли у Бањалуку су комади "Ожалошћена породица" , у режији Јагоша Марковића који ће бити одигран вечерас од 20 часова и балет "Седам смртних грехова" у кореографији Игора Пастора у којем ће публика уживати сутра у 20 часова.

В. д. управникa Народног позоришта Београд Светислав Гонцић истакао је да је радостан што има прилику да поново буде у Бањалуци, у позоришту у којем је имао прилике и да игра.

- Познајем ансамбл овог позоришта и пратим његов рад. Имате веома добру структуру ансамбла и зато мислим да ће наша сарадња ове године, за почетак са ова два гостовања, бити још квалитетнија. Надам се да ћемо ту сарадњу продубити и кроз заједничке активности које подразумевају рад на неком заједничком пројекту - рекао је Гонцић.

Нагласио је да су као национални театар упућени на класику, али и на модерну класику.

- Упућени смо на наше писце који не морају бити нужно из драмске литературе, него и писце које, уз сарадњу с драматурзима, можемо представити у драмском облику. Надам се да ћемо и ту имати идеја за сарадњу која подразумева и размену искустава како на теоријском плану тако и по другим основама - казао је Гонцић.

Додао је да је ово значајан тренутак за оба театра и да је важно да се те везе продубе и учврсте.

- Започели смо 21. век и ако не знамо где идемо, јер будућност је увек неизвесна и добро је што је тако то значи да је креативна, али бар знамо где смо били. Треба неговати корене и подржавати оно због чега су национални театри и настајали - закључио је он.

Директорка Драме Народног позоришта Београд Молина Удовички-Фотез нагласила је да вјерује да ће публика Народног позоришта РС уживати у овом гостовању, те како се нада да ће оправдати указано повјерење.

- Дошли смо са ансамблом познатих глумаца који су направили фантастичне улоге у "Ожалошћеној породици", са увек вољеним Нушићем. Волела бих да нека ваша представа буде ускоро на сцени нашег позоришта јер мислим да је та размена путем уметности оно што нас спаја. Чини ми се да имамо исте погледе на уметност, а и то је оно што нас повезује - навела је она.

В. д. управника Народног позоришта РС Дијана Грбић захвалила се Светиславу Гонцићу на брзом реаговању.

- Сарадња између Народног позоришта РС и Народног позоришта у Београду постоји дуго, али смо жељели да је озваничимо кроз писани документ, гдје смо тачно прецизирали правце те сарадње. Осим размјене програма, глумаца, рада на копродукцијама, значајна нам је и размјена искустава људи који раде у техничком дијелу, које ми често заборављамо, а који чине ткиво позоришта - истакла је Грбићева и захвалила се на представама које гостују у Бањалуци.

Како је казала осим драмске представе, која је ближа нашој публици, ту је и балетска представа која Бањалучанима није често доступна.

- Ова два комада су мали празник културе, о чему говори и чињеница да смо брзо распродали улазнице - закључила је Грбићева.

Казала је да јој је жао због малог капацитета условљеног ограничењима, али и изразила наду да долазе боља времена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана