Николина Фригановић и Љубиша Савановић најбољи глумци 92. сезоне у Народном позоришту РС

Илијана Божић
Foto: Агенције

БАЊАЛУКА - За најбољу представу у 92. сезони Народног позоришта Републике Српске проглашена је представа "Хркачи", аутора и редитеља Николе Пејаковића, а признања за најбољу глумицу и глумца припала су Николини Фригановић и Љубиши Савановићу.

Ова признања су додијељена синоћ на великој сцени Народног позоришта РС, након премијерног извођења представе "Госпођица" којом је свечано отворена 93. сезона националног театра Српске. Захвалнице су уручене и спонзорима и пријатељима овог театра.

Наиме, 18. октобар је Дан Народног позоришта РС и на тај дан традиционално се уручују признања најистакнутијим појединцима за њихов допринос у реализацији 92. сезоне 2021/2022.

О најбољима је одлучивао Умјетнички савјет Народног позоришта РС у саставу професор Младен Шукало, те прваци Народног позоришта РС Николина Фригановић, Слађана Зрнић, Жељко Стјепановић, али и в.д. умјетничког директора Александар Стојковић, театролог Раде Симовић и професор Младен Ђукић.

- Николина Фригановић је проглашена најбољом глумицом за улогу Даринке у представи "Хркачи". Николинина игра плијени животношћу и сугестивношћу којом осваја сценски простор и даје суштински тоналитет цијелом ансамблу. Допринос наше првакиње, уз све постојеће глумачке квалитете, најфункционалнији је за утисак који публици намеће представа "Хркачи" као цјелина - објаснио је жири.

Љубиша Савановић проглашен је за најбољег глумца за улогу Јована у комаду "Хркачи".

- Најбољим глумцем проглашава се Љубиша Савановић због доприноса вриједности представи "Хркачи", али и због тога што својом игром допуњава карактер игре Николине Фригановић у креирању специфичних хумористичких ситуација - саопштио је жири.

Додали су да наступ Николине Фригановић и Љубише Савановића као глумачког тандема представља подупирање вриједности оног другог актера, што је за посебну похвалу.

Жири је истакао да је Никола Пејаковић представом "Хркачи" успио да на сцену преточи актуелну атмосферу пандемије "ковида 19" и њен утицај на живот обичног човјека.

- Основна намјера била је да се покаже хумористичка страна тог живота с повременим црнохуморним и гротескним елементима коју је досљедно пратио цијели глумачки ансамбл. Актуелност и животност ове сценски уобличене теме прави су показатељ стварне функције позоришног дјеловања - навео је жири, а у име ансамбла представе, награду је примио глумац Данило Керкез.

Из Народног позоришта РС нагласили су да су за успјешан рад сваког позоришта заслужне службе које зовемо "иза кулиса".

- Од ове године, жеља Управе је да награди запослене који су се у претходној сезони истакли својим радом и достигнућима. Овом приликом одлучили смо да наградимо господина Бошка Ловрића из Техничког сектора за несебично залагање и допринос раду позоришта. Бошко Ловрић је већ 30 година у нашем позоришту као декоратер и члан колектива на кога смо се увијек могли ослонити и који је оправдао указано повјерење, марљиво извршавајући своје радне задатке - истакли су из Народног позоришта РС.

Признање за залагање и допринос у 92. сезони је преузела и Драгана Пурковић Мацан, сценограф овог театра.

- Драгана Пурковић Мацан је у овој сезони потписала сценографију за двије представе из наше продукције, а такође је заслужна и за сценографију представе "Госпођица" - навели су из Народног позоришта РС.

Награда за највјернијег гледаоца у 92. сезони припала је Драгану Ћуићу.


ПРЕМИЈЕРЕ

У протеклој сезони у продукцији Народног позоришта РС изведене су три премијере. Ријеч је о представама "Опасне везе", аутора Кристофера Хемптона у режији Предрага Штрпца, те "Хркачи", аутора и редитеља Николе Пејаковића и "Сумњиво лице", аутора Бранислава Нушића у режији Ивана Плазибата.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана