Народно позориштe РС: Убојити Нушић за 21. вијек

Александра Глишић
Народно позориштe РС: Убојити Нушић за 21. вијек

Бањалука - Представа "Ожалошћена породица", која је премијерно изведена у уторак увече на великој сцени Народног позоришта Републике Српске, заледила је осмијех на лицима публике.

Иако је хумор Бранислава Нушића у режији Николе Коље Пејаковића измамио аплаузе и смијех код публике током извођења представе, крај је дефинитивно поручио да славни комедиограф говори о озбиљним темама.

Провјерена глумачка екипа националног театра Српске Жељко Стјепановић, Александар Стојковић, Слађана Зрнић, Николина Јелисавац и Ведрана Мачковић-Зубовић одлично је дочарала Нушићеве ликове у нашем времену. Први пут на сцени овог позоришта појавила се студенткиња бањалучке Академије умјетности Марина Пијетловић, која је на крају награђена заслуженим аплаузом.

Глумци нису крили задовољство послије премијере.

- Постигли смо оно што смо хтјели, скинули смо тај "слатки шлаг" и показали какав је наш народ у суштини. Сматрамо да није вријеме да се шалимо са озбиљним стварима. Ништа се није промијенило од Нушићевог времена, па и даље у друштву имамо проблеме какви су постојали и тада - казао је Александар Стојковић Пикси, који у представи тумачи лик Тасе.

У улози Агатона појављује се глумац Жељко Стјепановић, који је такође подсјетио да се Нушићеви комади баве озбиљним темама.

- Редитељ је хтио да укаже на то да је ситуација у којој се налазимо веома озбиљна и да нам више није до смијеха. Али без обзира на све, публика се смијала током представе, јер Нушићев смијех пробија све баријере. Најважније је да нисмо изневјерили великог комедиографа. Тачно смо осјетили са сцене како публика дише - рекао је Стјепановић.

Никола Коља Пејаковић је истакао да су елиминацијом хумора жељели да покажу Нушића који не ублажава суровост живота.

- Озбиљност коју Нушић приповиједа својим животом, трагедијама које су обиљежиле и његов живот и вријеме, те озбиљност тема које покреће, натјерали су нас да направимо мали експеримент и да скинемо ту опну лакомисленог хумора и шегачења и покушамо да откријемо шта се крије испод тога - казао је Пејаковић.

Вриједности

- У вријеме општег извитоперења, гдје су све, и људске и Божије, вриједности изневјерене, у времена свеопштег лудила, кад нам апокалипса изгледа тако близу, мислимо да нема мјеста том неком безазленом и тривијалном Нушићу - казао је Никола Пејаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана