Намјештај из 1934. на сцени

Александра Маџар
Намјештај из 1934. на сцени

Бањалука - Сценографија из представа које су скинуте са репертоара позоришта Републике Српске у већини случајева се не бацају, већ се рециклирају и прилагоде па се неки дијелови могу користити и у новим комадима који се постављају на сцену.

Овакав однос према сценографијама, које чине важан дио сваке представе и описују оно што је на сцени, показало се као најбоља пракса у позориштима Српске.

- Некада се кулисе преправе, префарбају и могу послужити за другу сценографију - рекла је сценограф Народног позоришта Републике Српске Драгана Пурковић-Мацан.

Она је своје сценографско искуство и креативност показала у много представа у позориштима Републике Српске, а како каже намјештај из постављених комада никада се не баца.

- Посебно ако се ради о стилском, старом намјештају којег у националном театру Српске има доста. Постоји намјештај из 1934. године који је до данас сачуван и који је био дио сценографије у многим представама - истакла је Пурковић-Мацан.

Примјер како се сценографије максимално могу искористити навео је редитељ Александар Пејаковић, који је објаснио да су све кулисе које су коришћене у представи “Стаза дивљачи”, рециклирањем постали сценографија за комедију “Жиранти” која је на репертоару Народног позоришта РС.

- Када је ријеч о бањалучком Студентском позоришту сценографија се углавном своди на крупне реквизите, тако да послије скидања представе са репертоара, сценографија из те представе обично заврши или на сметљишту или ако је позајмљена враћа се власнику - казао је Пејаковић.

Организатор у Дјечијем позоришту Републике Српске Драшка Деспенић каже да је живот сценографије и представа у овом театру јако дуг узимајући у обзир да на репертоару имају чак двадесет представа од којих неке већ петнаестак година играју.

- Када се представа скине са репертоара, онда се покуша искористити и најмања ствар и утрошити у израду сценографије код новог пројекта. Сценографију која је изузетан естетски и умјетнички искорак чувамо у депоима, а повремено и у Музеју лутака Дјечијег позоришта Српске - казала је Деспенићева.

“Јазавац”

- Није паметно бацати столице, ормаре, фотеље, столове који могу да послуже у будућим представама. Ми смо таква врста позоришта гдје покушавамо максимално да искоришћавамо ствари да их не бацамо. Мало их репарирамо, префарбамо и могу без проблем да послуже у сљедећој представи - рекао је глумац и један од оснивача Градског позоришта “Јазавац” Дејан Зорић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана