Најбоља представа Бунар и монодрама Зијаха Соколовића

Aгенције
Најбоља представа Бунар и монодрама Зијаха Соколовића

Источно Сарајево - Представа "Бунар", установе културе "Вук Караџић" из Београда, у режији Егона Савина и према тексту бањалучког студента драматургије Радмиле Смиљањић, проглашена је за најбољу на 17. Међународном фестивалу малих сцена и монодраме у општини Источни Ново Сарајево. У представи играју Радмила Живковић, Јово Максић, Небојша Кундачина и Маријана Ранђеловић.

Директор Фестивала Недељко Зеленовић рекао је Срни да је жири оцијенио да ову представу одликује изузетан склад колективне игре, врхунско глумачко умијеће, те јасна и перфектна редитељска поетика која је у апсолутном складу са сценографским и костимографским рјешењима.

Он је навео да је за најбољу монодраму Фестивала, који је завршен синоћ, проглашена "Кабарес кабареи", у извођењу глумца Зијаха Соколовића који је својом игром оправдао одавно изречену синтагму о "његовом величанству глумцу". Жири сматра да је то зато што Соколовић "својом игром узвисује овај позив до божанских висина пред којима човјек мора да остане нијем".

За најбољу глумицу Фестивала проглашена је Радмила Живковић за улогу мајке у представи "Бунар". Чланови жирија навели су да је она "изузетним глумачким средствима, контролисаном експресијом у игри, прије свега, дочарала лик комплексне жене која је спремна на рушење свега постојећег да би се сачувало традиционално - однос према сину, схватања брака и улоге жене у њему".

Титула најбољег глумца припала је Јову Максићу за улогу Милоша у представи "Бунар", уз оцјену жирија да је "у изузетно захтјевном глумачком задатку остварен висок степен игре којом је демонстрирано потпуно познавање широке лепезе глумачког изражавања".

Жири је у свом извјештају навео да Фестивал у Источном Новом Сарајеву у 17. години постојања оправдава постојање и прераста у међународни фестивал, што је био логичан слијед.

"Напори који су ове године учињени да се доведу релевантна позоришна остварења плод су знања и умијећа селектора Љубе Божовића, његовог угледа код позоришних пријатеља, што је резултирало изузетним квалитетом виђених позоришних остварења", наводи се у извјешатају жирија.

Жири у саставу театролог Лука Кецман, доцент на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци /предсједник/ и чланови декан Филозофског факултета Универзитета Источно Сарајево Миланка Бабић и предсједник удружења књижевника Републике Српске Јованка Стојчиновић-Николић изразили су наду да ће досадашњи напори позоришних стваралаца Источног Сарајева, који су уложени у стварање сопствене продукције, додатно бити мотивисани и постојањем овог фестивала који за крајни циљ има успостављање професионалног позоришта.

Зеленовић је изразио задовољство због успјеха ове позоришне манифестације.

"Наши суграђани су великом пажњом према овој манифестацији јасно рекли да им у граду недостају квалитетне позоришне представе, а истовремено, чуо сам од наших драгих гостију, глумаца, да је публика у Источном Сарајеву веома жискристалисанаж и да је на прави начин доживјела сваку од представа", рекао је Зеленовић.

Он сматра да Фестивал, и култура уопште, морају имати много више и материјалне и моралне подршке кључних институција на нивоу општина, Града Источно Сарајево и Републике Српске.

"Искрено се за подршку захваљујем свим пријатељима Фестивала, глумцима, општинама Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа, граду Источно Сарајево, Влади Републике Српске, Туристичкој организацији Источног Сарајева и другим организацијама и појединцима", рекао је Зеленовић.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана