Награда “Мали Принц” за Луку Кецмана и Јарослава Антоњука

Танјуг
Foto: Међународни фестивал позоришта за дјецу Суботица

СУБОТИЦА - Међународни фестивал позоришта за дјецу Суботица, чије се 31. издање одржава од 22. до 27. септембра 2024. у организацији Отвореног универзитета Суботица, додијелиће овогодишњу Награду за животно дјело “Мали принц”, за изузетан допринос развоју културе и сценске умјетности за дјецу, Луки Кецману у категорији домаћих стваралаца и Јарославу Антоњуку из Пољске у категорији иностраних стваралаца.

Награду “Отон Томанић”, признање за театролошко промишљање у домену позоришта за дјецу и младе, добиће др Ема Томашевска из Пољске.

Лука Кецман (1962) је професор историје српског позоришта, театролог, писац комада за дјецу и омладину, и позоришни редитељ. Рођен је у Новом Саду, а гимназију је завршио у Сремским Карловцима. 

Дипломирао је на Филозофском факултету у Новом Саду, на Одсјеку српска књижевност и језик, гдје је и магистрирао са темом “Драмско обликовање у приповеткама Петра Кочића”. 

Докторску дисертацију “Петар Кочић на сцени Народног позоришта Републике Српске” успјешно је одбранио на Факултету драмских умјетности у Београду и стекао научно звање доктора наука о драмским умјетностима из области театрологије. 

Запослен је на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци, у звању редовног професора, ужа научна област Историја и теорија филма и театра. 

Аутор је драмских текстова и сценарија за позоришне представе “Изволите у циркус”, “Знате ли где се налазимо”, “Играте ли шах”, “Свемирске прскалице”, “Клупа”, “Бајка о бајци”, “Чаробна чесма”.   Последња три текста су награђена од стране Министарства просвјете и културе РС те објављени као књига под насловом “Клупина бајка о чаробној чесми”. 

Сви текстови су извођени у позориштима Србије и Републике Српске. 

За ТВ Нови Сад, НС Плус програм, написао је серијал за децу  под називом “Светски судар бајки”, а био је и сарадник дјечјег забавног програма “Зврк”, аутор је сценарија и режија за више музичких спотова, те сценарија за дечји  филм “Капљица”, снимљен у продукцији Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци. 

Овај филм и драмски текстови често су у процесу наставе у ОШ у Републици Српској. 

Као редитељ, у  позоришним кућама Србије и РС, поставио је на сцену близу 45 (више од пола је за децу) наслова домаћих и страних аутора.

Прошле године су награде “Мали принц” додијељене глумици и редитељки Амели Вученовић, Јелени Ситар - луткару, педагогу и публицисти, и Боњу Лунгову, глумцу и редитељу. 

Међу добитницима награде, коју Фестивал додељује од 2000. године, између осталих су били и Бранка Веселиновић (2019), Зоран Христић (2016), Миња Субота (2015), Тимоти Џон Бајфорд (2014), Бранко Милићевић Коцкица (2007), Љубивоје Ршумовић (2006), и многи други угледни ствараоци за децу.

Овогодишње издање фестивала одржава се од 22. до 27. септембра на неколико локација у Суботици, и у Главном такмичарском програму угостиће 14 представа за децу из цијелог свијета, по избору селектора фестивала, професора др Зорана Ђерића. 

Биће одржан и Међународни форум за истраживање позоришне уметности за децу и младе, на тему “Покрет, слушање, промена у перцепцији позоришта за децу и младе” под  руководством др Маријане Прпе Финк.

Међународни фестивал позоришта за децу Суботица подржали су Министарство културе Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са вјерским заједницама, и Град Суботица. 

Извршни продуцент фестивала је Отворени универзитет Суботица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана