На "Заплету " изведена представа "Ако дуго гледаш у понор": Огледало друштва и његових норми

Илијана Божић
Foto: Александар Чавић

БАЊАЛУКА - Представа "Ако дуго гледаш у понор" Регионалног позоришта Нови Пазар изведена је вечерас у такмичарском програму 13.Међународног фестивала глумца "Заплет" у Градском позоришту "Јазавац".

Комад је рађен по истоименом роману Енеса Халиловића, а за режију је био задужен Златко Паковић.

Роман се заснива на истинитим савременим догађајима у Новом Пазару. Он показује да ако се родиш у сиромашној породици и ако си поштен цијели живот проведеш у биједи. Постајеш роб као и твоја дјеца, јер насљеђени економски статус постаје судбина. . То је тема и представе у којој је редитељ заједно са глумцима покушао да испита све могућности да се живот главне јунакиње промијени створивши оригиналне ситуације. Овај комад је огледало друштва и његових норми.

Са великом храброшћу ансамбл је испричао једну причу која је нажалост увијек актуелна, али и укључио публику директним обраћањем срушивши тај чувени четврти зид. Представа која тематизује насиље над женама и приказује све мане нашег друштва  на публику је оставила снажан утисак што је потврдио и дуг аплауз али и чињеница да су гледаоци устали са својих мјеста како би наградили глумце.  Једна од реченица која се понављала позорницом била је "Недозволимо да невиност страда".

 Глумац Рифат Рифатовић се захвалио публици на сјајној реакцији и како је казао на томе што им је одагнала страх.

-Свим колегама бих пожелео да им се деси Златко Паковић, зато што је то човек пд којег добијете много љубави. Он је неко ко пре свега воли глумце тако да је вама невероватан мерак да радите с њим. Оно што сте видели вечерас он је од нас извукао на један суптилан начин. Извукао нам је додатну  љубав да би ово изгледало овако-објаснио је Рифатовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана