Мало позориште "Душко Радовић" отвара 19. Међународни фестивал позоришта за дјецу: Луткарство бисер театарске умјетности

Илијана Божић
Мало позориште "Душко Радовић" отвара 19. Међународни фестивал позоришта за дјецу: Луткарство бисер театарске умјетности

БАЊАЛУКА-Најмлађи љубитељи театра имаће прилику да уживају у безбрижном, шареном свијету лутака од шестог до 12. октобра на 19. Међународном фестивалу позоришта за дјецу у Бањалуци.

На манифестацији, коју организује Дјечије позориште Републике Српске, у оквиру Међународне недјеље дјетета,  такмичиће се  12 представа из осам држава.

Директорица Дјечијег позоришта РС Љиљана Лабовић Маринковић изразила је задовољство што ће фестивал отворити Мало позориште "Душко Радовић" и представа "Гуливер".

-Глумци, упркос невољама које је изазива епидемија вируса корона, треба да сачувају интегритет посла којим се баве, односно умјетности, те је организација овог фестивала била деликатна, али и изазовна- рекла је Лабовић Маринковић.

Напоменула је да је због епидемиолошке ситуације број гледалаца ограничен на 100.

-Планирано је да позоришта из Србије, Хрватске, Словеније, те из Мостара и Сарајева дођу у Бањалуку и своје представе изведу уживо на сцени, док ће представе позоришта из Пољске, Шпаније, Чешке и Бугарске бити приказане онлајн-објаснила је Лабовић Маринковић.

Селектор Фестивала Слободан Перишић нагласио је да је Дјечије позориште РС посљедњих 20 година својом репертоарском политиком градило одређен статус, те достигло завидан ниво у региону, а и шире.

-За тај резултат веома је допринио и овај фестивал, чије трајање показује да нашу кућу поштују театри из цијелог свијета, који се радо одазивају позиву да учествују у фестивалском програму-навео је Перишић.

Нагласио је да су се ове године фокусирали на регионалну селекцију, јер се на претходним фестивалима показало да  је језичка баријера код публике стварала проблеме.

-Ове године моћи ћете да видите квалитетне луткарске представе, али важно је рећи да је луткарство постало дефицитарно не само у нашој регији него и у свијету, а чини ми се да ће оно све више бити бисер театарске умјетности- образложио је Перишић.

Глумица Александра Спасојевић која је члан жирија казала је да на оцјене неће утицати то да ли је представа изведена онлајн или уживо на сцени.

Покровитељ Фестивала  је кабинет предсјендика Републике Српске.

Прокидс

Љиљана Лабовић Маринковић је нагласила да ће се ове године у склопу Међународног фестивала позоришта за дјецу одржати и Прокидс фестивал чије је заштитино лице глумац Душко Мазалица.  

-Прокидс фестивал, који организује компанија Проинтер биће организован на  неколико пунктова, а отварање ће бити испред Дјечијег позоришта РС-рекла је Лабовић Маринковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана