Музички Хамлет сјећање на Шекспира

Цвија Мркоњић
Музички Хамлет сјећање на Шекспира

Музичари, глумци, писци и редитељи широм свијета посветиће ове године дио свог стваралаштва великану драме Виљему Шекспиру.

Поводом обиљежавања 450. годишњице од Шекспировог рођења Београдска филхармонија је у петак представила музичка дјела инспирисана драмом "Хамлет" у оквиру циклуса "Без текста".

Под управом диригента Данијела Рајскина Филхармонија је у београдској Коларчевој задужбини извела два дјела великих мајстора, Чајковског и Шостаковича.

Диригент Београдске филхармоније Данијел Рајскин каже да је ријеч о два ријетко извођена дјела, која по свом квалитету заслужују пуно пажње.

- Чајковски је у својој сценској музици дао меланхолични поглед изнутра, у партитури која обилује лирским моментима. Шостаковичева свита је компонована за филм, па је музика драматична, имагинативна, а Хамлетова агонија наглашена - рекао је Рајскин.

Он је истакао да иако су различите по сентименту, композиције ова два мајстора се надопуњују и чине фантастичан лук у коме Хамлетове патње вјечно живе.

У оквиру овог циклуса чланови Филхармоније извели су ноте у част најпознатијој Шекспировој трагедији, као и музику инспирисану дјелима "Сан љетне ноћи" и "Ромео и Јулија".

Публика је имала прилику да  кроз музику проживи хамлетовске дилеме, унутрашње конфликте и борбу за истину.  Шекспирова дјела су одувијек представљала снажан извор инспирације за композиторе различитих епоха и стилова. "Хамлет" је најизвођенији Шекспиров комад за разлику од истоимене сценске музике Чајковског и филмске свите Шостаковича. Ове композиције представљају два различита "читања". Тема наредног концерта из циклуса "Без текста" је Сервантесов "Дон Кихот" што је уједно и посљедњи концерт Београдске филхармоније у сезони која се завршава 13. јуна.  Нову сезону љубитељи класичне музике могу очекивати од средине септембра.

"Ромео и Јулија" су више пута извођени на бројним позоришним сценама у више земаља, а велику популарност стекао је и филм у коме главне улоге играју Леонардо Дикаприо и Клер Дејнс. Ово остварење редитеља База Лурмана које је премијерно приказано 1996. године и данас има бројне обожаваоце који уживају у Шекспировој љубавној причи.  

Национални пјесник

Писац, пјесник и глумац, Виљем Шекспир, рођен је 26. априла 1564, а умро 1616. године. Сматрају га енглеским националним пјесником. Заузима јединствен положај у књижевности, а представе које је писао крајем 16. и почетком 17. вијека данас се изводе у бројним земљама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана