Музичка драма о Ејми

Aлександра Маџар
Музичка драма о Ејми

Бањалука - У биографској музичкој драми о Ејми Вајнхаус скицираћемо непознату цијену њене славе ухваћену у инерцији свакодневних обавеза. У овој представи неће бити драмског сукоба, бар у оном класичном смислу, али “Ејми и они око ње” стално ће бити у сукобу сами са собом, са својим животима у којима недостаје љубав.

Рекао је ово за “Глас Српске” редитељ Aлександар Пејаковић, који у бањалучком Студентском позоришту режира представу “Ејми Вајнхаус”, чија ће премијера бити у јулу на Подрум сцени.

Студентско позориште биће први театар на свијету који ће имати премијеру о славној британској пјевачици Ејми Вајнхаус и то захваљујући драмском тексту који су написали Марио Ћулум и Милан Гајић.

Пејаковић каже да ће осјећај празнине повезивати све ликове са акцентом на Ејми која, ма колико бунтовна на први поглед изгледала, представља беспомоћно и уплашено биће склоно самоуништењу.

- Кроз слике у представи посматраћемо огољену индивидуу огрезлу у горчини промашеног живота, потрошене љубави, необећавајуће будућности - казао је Пејаковић.

Наглашава да ће овим комадом проговорити и о великом притиску који је публика вршила над младом звијездом од првог па све до посљедњег концерта у Београду.

- Током цијеле представе публика ће имати прилику да слуша музичке нумере малобројних, али великих хитова Ејми Вајнхаус - каже Пејаковић.

Редитељ који је на сцену Народног позоришта Републике Српске успјешно поставио комад “Одумирање међеда” Бранка Ћопића подсјетио је да је Ејми Вајнхаус у својој краткој каријери освојила пет “Греми” награда.

Славна музичарка умрла је у јулу 2011. од тровања алкохолом, у 27. години. Послије Ејмине смрти, њен албум “Бек ту блек” из 2006. године постао је најпродаванији албум 21. вијека у Великој Британији.

Данско краљевско позориште

- Живот Ејми Вајнхаус био је у центру позоришног текста “Ејми”, који је прошле године написала група од 11 данских аутора. Они су драму понудили Данском краљевском позоришту. Међутим, иако су пробе почеле, позориште је отказало премијеру, јер је данска агенција за ауторска права, по налогу породице Вајнхаус, повукла раније дату дозволу на музику и фотографије преминуле пјевачице - каже Aлександар Пејаковић.

 

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана