Музичка бајка као пут у мир

Александра Маџар
Музичка бајка као пут у мир

Бањалука - Музичка бајка "Племенити Хахај и страшни Хехеј" по тексту Ранка Павловића и у режији Луке Кецмана премијерно је изведена за најмлађу публику у Дјечијем позоришту Републике Српске.

Нова представа на сцени Дјечијег позоришта РС, заснована на обрасцу савремене бајке, у четвртак увече показала је малишанима како љепота побјеђује суровост, доброта зло, а како је племенитост душе најмоћније оружје.

- Побједа добра над злим, побједа умјетности над дивљаштвом био је основни циљ ове представе. Трудио сам се да текст буде примјерен младом човјеку, односно дјетету и да му буде схватљив - казао је послије премијере Павловић.

За екипу која је радила на представи, како каже, има само ријечи хвале и додаје да се Лука Кецман придржавао у највећој могућој мјери његовог текста, те понудио гледаоцима оно што је била и Павловићева жеља.

- Младен Матовић је музиком оплеменио ту идеју, тако да према оном што ја као аутор могу да закључим јесте да су дјеца добила једну представу која говори да је мир наш избор, да добро увијек побјеђује зло - истакао је Павловић.

Прича о двије сусједне царевине гдје је на једној страни ратоборни цар Хехеј чији лик тумачи глумац Душко Мазалица, који жели да пороби царевину мирољубивог цара Хахаја којег глуми Слободан Перишић, 40 минута држала је пажњу свих присутних.

Оба цара створила су војску, Хехеј наоружану, а Хахај необичну војску умјетника која је на сцени Дјечијег позоришта РС малишанима показала колико је снага умјетности моћна и важна.

- Било је јако занимљиво играти улогу негативца, који није одмах био страшан. Требало је поредати његове особине од страшних ка оним које су потпуном контрасту. Знао сам на почетку да треба кроз његов лик пробудити карактер кукавице, јер је тај распон од страшног до кукавице изазвао комичне ефекте - рекао је Мазалица.

Поред Мазалице и Перишића своје глумачке креације показали су и Божана Бијелић кроз улогу царице Хахајке, Ђурђа Бабић, Александар Бланић, Александра Спасојевић и Драган Бањац.

Хехејеве војнике тумачили су Ђорђе Јанковић, Жељко Милићевић и Саша Терзић, док су љепоте умјетности на сцени показали Хахајеви умјетници Свјетлана Андрић, Зорана Шуман и Снежана Милидраг.

Рад на сценографији и костимографији и овај пут повјерен је Драгани Пурковић Мацан, а кореографија Ани Тешић.

Побједа

У необичној борби страшним Хехејевим ратницима прво се супротставља војска пјесника, пред чијим стиховима и њиховом љепотом застају они који су наоружани убојитим оружјем. Послије тога, супротстављају се сликари пред чијим прекрасним радовима ратоборни Хехејеви војници полажу оружје, а на крају војска Хахајевих музичара извојевала је коначну побједу и почео је нови хиљадугодишњи мир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана