Монодрама Жељка Стјепановића: Путеви живота Петра Кочића исписани емоцијама

Александра Маџар
Монодрама Жељка Стјепановића: Путеви живота Петра Кочића исписани емоцијама

Бањалука - У изузетно значајно путовање животом великог Петра Кочића, кроз четрдесет драмских ситуација и исто толико ликова, публику Народног позоришта РС повео је глумац Жељко Стјепановић, премијерно изводећи монодраму "Молитва", посвећену обиљежавању стогодишњице смрти овог српског писца.

Публика, суочена са личним емоцијама, али и онима које су куцале на сцени, вјештину овог глумца да уђе у карактере свих ликова са којима се Кочић сретао на путевима живота, од рођења на Змијању, до смрти у Београду, па и њега самог наградила је десетоминутним аплаузом. Поштоваоци театра у суботу увече на малој сцени националног театра стојећи су испратили глумца са сцене, који је испред њих оставио најискренији дио себе. Стјепановић, као аутор комплетног пројекта Удружења "Чврчак", од писања текста, режије, сценографије, глуме, костима, музике, избора фотографије на видео-биму, није крио задовољство што је публика позитивно прихватила његову позоришну причу.

- Нисам знао у шта улазим, али ипак, осјећао сам позитивну трему. Сада, када видим да је публика помно слушала и реаговала, чак и у оним моментима за које сам мислио да би могли бити "кризни", јако сам срећан. Играо сам емотивно, онако како је и Кочић писао, крвљу и сузама - рекао је Стјепановић.

Посебно му је драго што су му послије премијере прилазили људи и говорили да о већим дијелу живота Петра Кочића са којим су се суочили на сцени, нису ништа знали, те да је "Молитва" за њих била лијепа и поучна представа.

- Овој монодрами претходила је серија за коју сам написао сценарио, истог назива, коју је требало да сними једна наша телевизија и да тиме буде обиљежено стотину година од смрти Петра Кочића. Међутим, то се није догодило. Било ми је криво што је то све пало у запећак и што се нећемо на прави начин одужити Петру Кочићу за све оно што је он нама подарио. Пошто нисам имао великих средстава, мислио сам да направим позоришну представу, па онда када је и то отпало, имао сам потребу да му се бар кроз ову монодраму на неки начин одужимо - испричао је Стјепановић.

Комад ће, како каже, једном мјесечно играти у Народном позоришту РС.

- Из Министарства просвјете и културе РС су ми обећали да ће дати препоруку школама да "Молитву" обавезно погледају, а то ми је првенствено и био циљ, да се наши ђаци и наша омладина упознају са Кочићем - истакао је Стјепановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана