Младен Матерић: “Кухиња” подсјећа да смо се отуђили

Aлександра Маџар, Фото: Г. Шурлан
Младен Матерић: “Кухиња” подсјећа да смо се отуђили

Бањалука - Публика која дође на премијеру представе “Кухиња” имаће прилику да види промјене које су утицале на данашњи начин живота. Међу тим промјенама је и чињеница да се све више ствари дешава изван куће, а све мање у њој.

Рекао је редитељ Младен Матерић који је на сцену Народног позоришта Републике Српске поставио представу “Кухиња”. Матерић је заједно са аустријским драмским писцем Петером Хандкеом радио на тексту “Кухиња”.

Редитељ који живи и ради у Тулузу у Француској, осамдесетих година основао је “Тетовирано позориште” у којем је од почетка са члановима театра тражио нови позоришни израз. Вођени чињеницом да се суштина људских односа налази изван свијета ријечи и њиховог значења, успоставили су радњу као основни елемент позоришног језика.

- На сцени су различите ситуације у једној кухињи од јутра када устанемо. Представљени су моменти када се дјеца спремају за школу, одрасли на посао па све до тренутака када некад касно у ноћ сједимо у кухињи, полажемо неке тешке рачуне сами пред собом или са онима са којима живимо - каже Матерић.

Тишина и одсуство ријечи чинили су већину представа Младена Матерића, али комад “Кухиња” донекле је посебан јер дјелимично враћа ријечи на сцену.

- Представа “Кухиња” је за мене другачија већ по томе што је то текст Петера Хандкеа, кога сам цијенио и прије него што смо се упознали. Приједлог текста је слободнији, некад је у форми пјесме, понекад у форми записа, фрагмената, могућег дијалога. Глумци и ја смо користили ту слободу и од тог материјала заједно смо правили представу - казао је Матерић.

Каже да “Кухиња” поставља питања о друштвеној промјени која се дешава у Европи, гдје је готово завршена, а код нас је у току.

- Успостављен је нови однос између приватног и јавног. Многе установе раде од девет до 18 часова, а то је већ радикална промјена начина живота - нагласио је Матерић.

Сматра да је данашње друштво жељело те промјене, али да је са њима дошао и читав низ неких других ствари које нам нису биле на списку жеља.

- Позоришна сцена није мјесто са којег се дају одговори, већ мјесто на којем се постављају питања. Са онолико способности колико имамо на сцени покушавамо да приступимо некој истини и стварности - каже Матерић додајући да позориште треба да говори о животу који живимо.

Истиче одличну сарадњу са Народним позориштем Републике Српске.

- У овом позоришту има много добрих глумаца и представа. За Бањалуку ме веже и чињеница да сам овдје живио у раном дјетињству од друге до осме године тако да су сви моји појмови о свијету формирани баш у овом граду - присјетио се Матерић.

Премијера

Премијера представе “Кухиња” биће одржана вечерас у 20 часова на великој сцени Народног позоришта Републике Српске. У представи играју Слађана Зрнић, Сандра Љубојевић, Сњежана Штикић, Ведрана Мачковић-Зубовић, Миљка Брђанин-Бабић, Љубиша Савановић, Златан Видовић, Владимир Ђорђевић, Рок Радиша, Aлександар Стојковић и Филип Бабић. У раду на представи учествовала је и Aња Станић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана