Међународни фестивал младог глумца Заплет 07: Брак - круна љубави или наметнута обавеза?

Александра Маџар
Међународни фестивал младог глумца Заплет 07: Брак - круна љубави или наметнута обавеза?

Бањалука - Онима који организују културне догађаје, као и онима због којих се организују, такве манифестације увијек су од великог значаја. Неки су више, неки мање посјећени, посвећени различитим гранама умјетности, али "Заплет" је посебан.

Посебан из више разлога, а на првом мјесту је то што је овај фестивал Градског позоришта "Јазавац" посвећен младим глумцима, онима који са нестрпљењем улазе у свијет глуме.

Седми пут, "Заплет" је многобојној публици и младим талентима отворио своја врата. Ова седмица, почела је свечано, а понедјељак "обучен" у позориште и његову савршену неизвјесност поклонио је Бањалуци и свим гостима премијеру комада "Брачни парастос" који је режирала Ђурђа Тешић. Аплауз послије премијере, отворио је на неки начин и "дане аплауза" који слиједе, јер су ове године "Јазавци" припремили богат и квалитетан фестивалски репертоар.

На сцени ликови, које срећемо свакодневно, или боље речено, сцена као лично огледало сваког од нас у неком тренутку. Наше мисли, претворене у реплике одјекују салом, а на позорници љубавни пар пред важном одлуком са различитом животном филозофијом, доживљајем брака, али са истим осјећајем у срцу, они се воле, изнад свега.

Глумачки дуо Сњежана Штикић и Александар Бланић право су освјежење на сцени, а својим глумачким вјештинама држали су пажњу свих присутних, а они "посебни моменти" између глумаца и публике, када се из публике чује смијех и аплаузи, били су чести. Редала су се питања да ли је брак круна љубави, да ли је човјек способан да воли само једну особу до краја живота, имамо ли храбрости обећати један дио нас некоме за цијели живот?

- Надам се да ће ова представа бити повод за разговор паровима који је погледају. Ако бар негдје потакну разговор између људи који годинама живе заједно, а не усуђују се да причају о тим важним темама, јер знају гдје ће тај разговор одвести, можда могу урадити праву ствар - казао је Бланић, након премијере.

Објаснио је да се Шон, лик којег тумачи, не разликује много од њега у приватном животу.

- Вјерујем да је и то био неки окидач зашто су мене изабрали на кастингу. Сличног мишљења и слична искуства имају и Ђурђа и Сњежа, па је из тих разлога било лакше да ову причу уприродимо  - додао је он.

Са Бланићем се сложила и Штикићева, која прича да су комад постављали тако да буде шармантан, симпатичан, као нека романтична комедија, која у позадини има озбиљну тему, о тренутку када се ломе животи људи.

Послије премијере посјетиоци су се дружили са хрватским глумцем Тариком Филиповићем у кафеу "Пауза", који је гост фестивала.

Изложба "Дислајк"

У премијерној ноћи отворена је и изложба "Дислајк" одбијених и прихваћени позоришних плакат аутора Саше Ђорђевића. Ђорђевић који је дугогодишњи сарадник Градског позоришта "Јазавац" публици је објаснио чиме се водио током селекције, а екипи театра захвалио на гостопримству и пруженој прилици да се први пут самостално представи публици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана