Марко Вукосав: Сцена је простор за машту и игру

Рајко Вуковић
Марко Вукосав: Сцена је простор за машту и игру

ПРИЈЕДОР - Сам текст је изузетно занимљив за рад и извођење. И, наравно, ликови, који су обични људи, али ипак врло специфични. Све их карактерише добродушност и љубав па их као гледаоци врло лако заволимо. Енергија уложена од стране свих глумаца током играња се просто преноси у сали, јер ми сви уживамо да будемо каубоји, ваљда зато ужива и наша публика.

Овим ријечима је Марко Вукосав, глумац и редитељ, објаснио зашто је представа "Каубоји", у продукцији његове матичне куће Градско позориште Приједор, дочекана једногласним похвалама критике и сјајним реакцијама публике. Талентовани глумац, а све чешће и режисер, са комадом "Каубоји" недавно је гостовао у Књажевском српском театру у Крагујевцу поводом манифестације "Дани Српске у Србији"  гдје су, по његовим ријечима, дочекани већ традиционално сјајним реакцијама.

- У Крагујевцу се десило узбудљиво позориште и много добре енергије, као и увек када су у питању "Каубоји", каже Вукосав.

Поменути комад "Каубоји" је право освјежење на домаћој сцени, гдје прилично недостаје праве и истинске комедије, иако Вукосав баш и није сагласан с тим мишљењем.

- Не бих се сложио да на домаћој сцени недостаје праве  комедије. Али шта је заправо кључ за добру комедију? То је питање на које, сигуран сам, има безброј одговора који зависе од представе до представе и од текста до текста. Актуелност теме је сигурно оно што је основно, како за комедију, тако и за друге жанрове. Успех неке представе зависи од тога да ли људи у публици могу да препознају себе и своје окружење унутар представе. То је ствар коју поседују највећи писци у својим делима. Тако од дела наших писаца, на пример, Бранислава Нушића и Душана Ковачевића увек очекујемо актуелност јер су погодили срж карактера и односа људи на нашим просторима, али ту је и Шекспир који је писао пре 400 година,  па је опет актуелан и код нас, иако смо далеко од Енглеске и њихове културе, из разлога што је погодио срж људских особина које се појављују и живе на свим континентима - рекао је глумац.

Вукосав каже да одређено потцјењивање комедије постоји, али то је лаичко третирање комедија као лаког жанра, што нема превише везе са стварним стањем ствари.

- Комедија се донекле потцењује зато што комедија носи олакшање, па се ваљда аутоматски доживљава као лаки жанр, а то, наравно, није истина, сви жанрови су подједнаки и за сваку представу потребно је уложити максимум труда да би се она остварила у свом жанру - каже глумац.

Редитељ овог комада је Давид Алић, млад умјетник који је, судећи по режији "Каубоја" и бројним другим комадима који стоје иза њега, врло талентован и врло фокусиран аутор, али, како каже Вукосав, и искусан мајстор да окупи добар тим на сцени и иза ње.

- Процес сарадње са Алићем је био изузетан. Са Давидом смо успели да постанемо добар тим који се озбиљно посветио задатку, тако да смо свакодневно сви заједно истраживали и уживали. Из овог процеса излазимо обавијени нераскидивим везама правог другарства и добре шале - наводи Вукосав.

Марко је дио глумачког ансамбла ГП Приједор, и поред "Каубоја" имао је јако запажену улогу у представи "Лет изнад кукавичјег гнезда" у режији Горана Дамјанца. О раду на овом комаду и по чему ће га се радо сјећати, Вукосав истиче да је било посебно изазовно и исцрпљујуће бавити се једним од највећих комада у историји поп културе.

- Сама тема је врло потресна, активно уништавање човечности и слободе. Рад над том темом за мене је био посебно изазован и исцрпљујућ, али управо бавећи се том тамном страном одређеног дела друштва у нама расте свест о слободи и чини нас јачим да се одупремо ропству. Ову представу памтим по слободи - рекао је Вукосав.

Млади умјетник је, поред глуме, запажен и као редитељ пред којим је блистава будућност и који је показао велико умијеће и таленат у неколико представа које је режирао. Истински љубитељи позоришне умјетности сигурно памте представе "Плава птица", "Пјесме моје" и  "Не играј на Енглезе" које се још изводе са великим успјехом.

Шта га је највише привукло режијском занату и ко је главни кривац  за дубље копање по позоришту, умјетник објашњава сљедећим ријечима,

- Сцена је бесконачан простор за маштање, где је све могуће. Размишљање о могућностима постављања оквира за игру и разноликим начинима игре ме је фасцинирало. Али тако је некако и са глумом, ипак су глума и режија нераздвојни. Ту је и мој ментор на Академији умјетности, покојни професор Ненад Бојић. Због његовог знања и јединственог приступа позоришту одлучио сам се на мастер студије и дубље копање по позоришту - навео је Вукосав.

Један од комада које је Вукосав режирао јесте представа "Кућа на брду" која је изведена у ГП Приједор. У питању је комад који је једнако актуелан и једнако опомињући као прије шест деценија, како каже глумац.

- Радња се догађа у време пуштања у рад хидроелектране, где вода која надолази потапа не само куће већ и саме породичне и моралне вредности и друштвено заједништво. Пре шездесет година је то приметио писац Слободан Стојановић, али се, нажалост, тај тренд само наставио и вода која надолази је све већа - рекао је Вукосав.

ПЛАНОВИ

Вукосав наводи да, осим редовних обавеза у Позоришту Приједор, има и план за припрему једног специфичног комада за млађу публику.

- Ради се пуном паром у Позоришту Приједор на представи за децу у мојој режији, али детаље нећу откривати, нека за сада остане тајна која копка и храни ишчекивање - рекао је Вукосав.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана