"Мали принц" у новом илустрованом издању на српском језику: Поетски поглед на људе и планету

Приредила: Илијана Божић
"Мали принц" у новом илустрованом издању на српском језику: Поетски поглед на људе и планету

БАЊАЛУКА - "Људи више немају времена да било шта упознају. Они купују готове ствари код трговаца. А како трговаца који продају пријатеље нема, људи више немају пријатеља. Ако хоћеш пријатеља, припитоми ме!" цитат је из књиге "Мали принц" која ће љубитељима писане ријечи бити доступна од септембра у новом, "Лагунином" илустрованом издању.

Ријеч је о дјелу Антоана де Сент Егзиперија, једној од омиљених књига свих генерација, које је на српски језик превела Љиљана Стијачић. Књига ће бити објављена на ћирилици, а најмлађи, али и они старији, читаоци моћи ће да уживају у предивним илустрацијама које красе књигу, а које је радила Клаудија Бордин.

У образложењу "Лагуне" је наведено да је "Мали принц" чудесна поетска прича која се деценијама изнова чита.

- Овај надалеко познати и вољени дечак повешће вас далеко, до небеског тела једва мало већег од обичне куће, одакле се пружа поглед на читаву планету и све људе - навели су у образложењу.

"Мали принц" је најпознатија новела француског пилота Анотана де Сент Егзиперија која је објављена 1943. године, тако да је ово ново издање диван подсјетник на ову маестралну књигу о животу, људима, љубави и пријатељству која је први пут објављена прије 80 година.

Ово дјело је преведено на преко 300 свјетских језика, а продато је у више од 140 милиона примјерака широм свијета, што је чини једном од најпродаванијих књига.

Кроз авантуре Малог принца у пустињи Сахари спознајемо да су најважније ствари у животу управо оне које се не могу купити новцем, као и то да људи како одрастају тако треба да постану мудрији и паметнији, а не удаљенији од тих квалитета.

Књига "Мали принц" доживјела је многобројне адаптације, а једна од најпознатијих је аудио-снимак Ричарда Бартона из 1974. године који је награђен "Гремијем", као и бројни мјузикли и симфоније.

О писцу

Антоан де Сент Егзипери, есејиста, писац, пјесник и пилот рођен је 1900. године у Лиону, у Француској. Искуства, која су често била опасна по живот великог ствараоца, инспирисала су га за писање књижевних дјела. Није случајно што на почетку књиге "Мали принц" Егзипери описује пад приповједачевог авиона у Сахару. Прије Другог свјетског рата у Француској је био познат као аристократа који је авионом прелазио поштанске руте за Африку и Јужну Америку, а једно вријеме је радио и као пробни пилот. Приликом једног лета Егзипери се заједно са својим навигатором срушио у либијској пустињи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана