Мала сирена као из бајке

Александра Маџар
Мала сирена као из бајке

Бањалука - Представа "Мала сирена" коју је по једном од најпопуларнијих "Дизнијевих" анимираних филмова режирао Александар Пејаковић премијерно је изведена у Дјечијем позоришту Републике Српске.

Премијера је одржана у сриједу увече, а најмлађа публика била је одушевљена бајком коју је у изворном облику написао славни Ханс Кристијан Андерсен.  Публика је дугим и јаким аплаузом испратила глумачки ансамбл пружајући подршку глумцима који су на занимљив начин дочарали бајку уз коју су одрастале бројне генерације.

Насловна улога Мале сирене-Ариел повјерена је оперској пјевачици Миљани Брезичанин.

- Рад на представи "Мала сирена" представљао је велико задовољство, а премијерна публика ме одушевила. Посебно ме радује што је представа држала пажњу деце сат времена - рекла је Брезичанин.

Додаје да јој је најтеже било оправдати Малу сирену и њене поступке на сцени.

- Првенствено је требало дочарати глас Мале сирене и то је био посебан изазов. Са глумачке стране било је ту много препрека, јер у неким моментима, попут лебдења и пливања, нисам могла да користим ноге - казала је Брезичанин.

Истиче да јој је сарадња са редитељем Александром Пејаковићем била драгоцјено искуство.

Пејаковићу, који је режирао на сценама Народног позоришта Републике Српске, Градског позоришта "Јазавац" и бањалучког Студентског позоришта, ово је прва режија за дјецу.

- Признајем да сам имао трему. То је велика одговорност, јер дјецу не можете тако лако слагати. Морате им дочарати причу у коју они вјерују и познају је одраније - каже Пејаковић.

Истиче да је публика јачином свог аплауза доказала да јој се представа свидјела.

- Задовољан сам како је публика прихватила представу и то се највише види по крајњем аплаузу. Увијек ослушкујем јачину аплауза јер она говори да је публика задовољна - казао је Пејаковић.

У глумачкој екипи представе су и Милан Трнинић, Ђурђа Вукашиновић, Свјетлана Андрић, Саша Терзић, Жељко Милићевић, Ана Анђелић, Зорана Шуман и Сања Грујић. Интересантна сценографија и костимографија је дјело Драгане Пурковић-Мацан.

Прва поставка

- Миљана Брезичанин није професионална глумица, она је прије свега оперска пјевачица, али је јако талентована. Сигуран сам да ћемо се у будућности поносити њоме, али остаће забиљежено да је у Бањалуци играла Малу сирену, јер је ријеч о првој поставци бајке - каже Александар Пејаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана