Луткарске пустоловине за најмлађе

Александра Маџар
Луткарске пустоловине за најмлађе

Источно Сарајево - Представа "Себични принц" београдског Позоришта "Пуж" подигла је завјесу 15. међународног фестивала професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест 2014" у Источном Сарајеву.

Најмлађа публика у понедјељак увече имала је прилику да ужива у глумачким креацијама великог пријатеља свих малишана Бранка Милићевића Коцкице који у овом комаду тумачи насловну улогу.

Манифестацију је отворио министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија указујући на значај овог фестивала.

Још један значајан догађај обиљежио је почетак фестивала, а то је отварање изложбе Српског луткарства и позоришног стваралаштва за дјецу "Светови и јунаци".

- Изложене лутке, костими, скице, фотографије и реквизити сведоче о луткарским и драмским представама инспирисаним књижевношћу за децу, бајкама и фолклорним наслеђем целог света, а дела су уметника из Србије, региона и шире - рекла је аутор изложбе Љиљана Динић.

Поставка је, како је рекла, сигурно одговорила и моту фестивала "У име луткарства!".

"Лут фест 2014." додијелио је и плакете за животно дјело "Златна анима" редитељу и луткарском педагогу из Софије професору Боњи Лунгову, за међународни допринос развоју луткарства у свијету и у Српској. Друго признање отишло је у руке позоришном критичару, театрологу и публицисти из Сарајева Војиславу Вујановићу, који је како наводе, истрајан и посвећен  сараднику од настанка овог фестивала.

- Професор Лунгов је остварио опус луткарских режија на високом естетском нивоу на сценама Бугарске, али и Европе. Он је својим умјетничким остварењима посебно задужио српски  позоришни простор режирајући на луткарским сценама Бањалуке и Ниша - рекао је умјетнички директор фестивала редитељ Витомир Митрић.

На 15. "Лут фесту", који траје до 16. маја, заљубљеници у театар имаће прилику да погледају домаће, као и представе из  Русије, Шпаније, Пољске, Србије. Генерални покровитељ фестивала је Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана