Љиљани Стјепановић “Жанка Стокић”

Агенције
Љиљани Стјепановић “Жанка Стокић”

Београд - Глумици Љиљани Стјепановић данас је у Народном позоришту уручена награда за стваралачку зрелост и богатство умјетничког израза “Жанка Стокић”, јављају агенције.

Првакиња Позоришта на Теразијама Љиљана Стјепановић 11. је добитница признања “Жанка Стокић” које додјељују Народно позориште у Београду, дневни лист “Вечерње новости” и град Пожаревац.

Љиљана Стјепановић рекла је након уручења награде да сада проживљава свој најљепши сан, јер у рукама има статуету Жанке Стокић.

- За мене су глумци као светионици, оно светло које понекад упозорава, штити и даје наду. Жанка је наш светионик. Она је у срцима свих глумаца - казала је Љиљана Стјепановић.

Она је навела да се за глуму прича да је краткотрајна, али да она за њу представља најљепшу и најплеменитију умјетност.

- Глумци дају своје биће и ако су мудри од ликова које играју могу да узму и по неку особину - рекла је Љиљана Стјепановић.

Глумица се захвалила жирију који јој је додијелио награду, а највише Позоришту на Теразијама у којем је провела више од три деценије.

Театролог Драгана Бошковић рекла је да је Љиљана Стјепановић на сцени увијек особа чији лик тумачи.

- Њен квалитет је њена дискреција. Њене песме говоре о њој још више од њених улога. Желим да она остане краљица смеха - казала је Драгана Бошковић.

Глумац Радош Бајић рекао је да је награда уручена Љиљани Стјепановић у славу умјетности, талента, дара, дисциплине и животне борбе.

- Честитам свима на пажљивом избору и томе што су знали да одаберу коме ће дати ту штафету филмске и глумачке уметности - рекао је Бајић.

Љиљана Благојевић рекла је да је глумица Љиљана Стјепановић “свој раскошни и никад окрзнут глумачки набој несебично даривала колегама и свим осталим сарадницима”.

- Отуда и позиви редитеља да игра у више од стотину позоришних премијера, да тумацци више од 50 телевизијских и филмских улога, отуда и све оне многобројне награде на фестивалима у земљи и иностранству - рекла је Љиљана Благојевић.

Награда “Жанка Стокић” сваке године уручује се глумици која је стваралачком зрелошћу, богатством стваралачког израза и својим умјетничким остварењем обиљежила позоришни и филмски живот Србије.

Одлуку овогодишњем добитнику признања донио је 22. фебруара жири у коме су били Мира Ступица, Манојло Вукотић, Дејан Савић, Љиљана Благојевић и Славенко Салетовић.

Признање се састоји од плакете коју је осмислио сликар Герослав Зарић, статуете Жанке Стокић у изради вајара Миливоја Богосављевића и новчаног износа.

Награду “Жанка Стокић” раније су добиле и глумице Светлана Бојковић, Милена Дравић, Радмила Живковић, Ђурђија Цветић, Ружица Сокић, Јелисавета Саблић, Гордана Ђурђевић Димић, Дара Џокић, Мирјана Карановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана