Љиљана Стјепановић, глумица за Глас Српске: Љубав ме држи на сцени 40 година

Александра Глишић
Љиљана Стјепановић, глумица за Глас Српске: Љубав ме држи на сцени 40 година

Београд - Као оптимиста и ентузијаста убеђена сам да уметност може да оплемени и бар на тренутак смири човека. Због тога се више од 40 година бавим глумом и гајим велику љубав према послу и публици.

Овако је глумица Љиљана Стјепановић објаснила безграничну посвећеност позоришној сцени и свјетлима рефлектора, а потврду да њен рад високо вреднују добила је протеклог викенда у виду награде "Беловодска розета". Признање за изузетан допринос српској култури глумици је уручено у Крушевцу у оквиру 41. истоимене манифестације која је јуче завршена. Међу ранијим добитницима овог признања су Десанка Максимовић, Милорад Павић, Душан Ковачевић, Владета Јеротић, Петер Хандке...

- Изузетно сам почаствована што сам се нашла у елитном друштву, међу таквим великанима. У Крушевац се увек враћам са радошћу, тамо сам играла две представе, везала сам се за људе и за крај. Ово ми је друга награда из овог града, прва је била "Бора Михајловић" за допринос култури Србије - испричала је Стјепановићева са којом смо разговарали послије снимања посљедње епизоде серије "Село гори, а баба се чешља".  

Није крила да јој је жао што је овај пројекат завршен.

- Управо у крушевачком округу снимали смо ову популарну серију. Тужна сам што више са нама нема Драгана Николића, Милорада Мандића Манде, али и што су снимљене завршне сцене - рекла је глумица која је широј публици најпознатија по ролама из бројних серија као што су "Бољи живот" и "Срећни људи".

Истовремено је као првакиња београдског Позоришта на Теразијама деценијама плијенила стваралачком енергијом, а нису јој стране ни монодраме.

- Ова награда је, чини ми се, круна моје каријере, а свака нова је као аплауз - каже Стјепановићева која је већ неколико година званично пензионисана.

Међутим, то је не спречава да током цијеле године успјешно комуницира са публиком. За вријеме овог разговора спремала се за нови наступ.

- Код мене ни лети није затишје. Синоћ сам до касно снимала, пред зору сам стигла кући, а одмах ме очекује монодрама "Госпођа министарка" у Земуну - открила је глумица примјећујући да је младим умјетницима теже него када је њена генерација почињала каријеру.

- Има више академија и они имају мање простора за рад. У време моје младости наша велика Југославија нам је давала више прилика и ангажмана. А овој деци нека је Бог у помоћ. Саветујем их да буду упорни, јер се таленат и упорност увек исплате - закључила је Стјепановићева враћајући се припремама за наступ у Земуну.

Радо гостује у Српској

- Врло радо долазим у Републику Српску, а Бањалуку јако волим. Сваки позив мог народа са тих простора ми је значајан. Тешка је ситуација за уметнике у целом региону, али никада није било, увек је мало новца улагано у културу. Али, ето, ми се боримо и трајемо - каже Љиљана Стјепановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана